Пеевски, Божков и „Магнитски“. Защо единият може, а другият не може да се кандидатира

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Те са двама бизнесмени, и двамата са в черния списък на САЩ за корупция – по закона „Магнитски“. И двамата искат да станат депутати. Но единият ще се кандидатира, а другият – не. Защо, къде е разликата?

Първият е Делян Пеевски, който въпреки наложените му санкции отново влиза в политиката. Той ще бъде водач на листите на ДПС във Велико Търново и Благоевград. “Това за нас като областна организация е голяма чест. Това е нашият Делян, който ДПС винаги стои зад него”, каза областният председател на ДПС Велико Търново Гюнай Далоолу.

Вторият е Васил Божков – друг български бизнесмен, чиито амбиции да стане депутат бяха прекършени с решение на Централната избирателна комисия (ЦИК). ЦИК отказа регистрация на партията му “Българско лято”. А Божков точно колкото и Пеевски е в списъка по Закона „Магнитски“.

Основната разлика между тях се оказва в това, че партията на единия („Българско лято“) е спомената изрично в американския списък, а партията, която издига другия (ДПС), не е там.

Две думи за Пеевски

Делян Пеевски беше избран за депутат от ДПС за първи път през 2009 г. Той не е член на партията, но в годините се превърна в един от символите й. Членовете на движението също неведнъж са заявявали, че Пеевски е важен за тях. “Ние си харесваме г-н Пеевски”, каза и в началото на януари заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев.“

За първи път Пеевски не попадна в листите на партията за депутат за изборите на 4 април тази година. Два месеца по-късно финансовото министерство на САЩ обяви, че той е един от санкционираните по глобалния закон “Магнитски”.

Делян Пеевски не беше се появявал публично от 2019 г. В началото на октомври изненадващо той отново влезе в ДАНС. Това се случи дни след като името му се появи като собственик на офшорни фирми в международното журналистическо разследване “Досиетата “Пандора”. „Ще се показвам в публичното пространство, тепърва ще станат ясни нещата за много хора“, каза Пеевски на влизане в агенцията. Дни по-късно ДПС го регистрира като водач на две листи за изборите ноември.

Васил Божков, “Българско лято” и Магнитски

Не така стоят нещата с другия бизнесмен, санкциониран по “Магнитски”. Васил Божков попадна в черния списък също заради корупция. Самият той преди това изнесе данни за висши управляващи в България, на които е плащал и определи Пеевски като „паяк, който дърпа конците“.

Божков се крие в Дубай от началото на 2020 г. Българската прокуратура му е повдигнала 18 обвинения.

В началото на годината Божков учреди партия “Българско лято”. Формално той “не е сред създаталите, не членува в нея и не е дарявал пари”, каза за Свободна Европа Антоанета Раковска от “Българско лято”. На изборите през април мандатоносител на партията на Божков беше Българско национално обединение (БНО).

Партията “Българско лято” обаче също попадна в списъка “Магнитски” като свързана с Божков. Така пътят й към парламента на практика беше отрязан. Причина за това е фактът, че новата партия просто не може да си открие банкова сметка.

В края на септември Централната избирателна комисия (ЦИК) отказа да я регистрира за изборите. Според решението на ЦИК към заявлението не е било приложено удостоверение за актуална банкова сметка съгласно изискванията на Изборния кодекс.

“Нито една банка не пожела да ни открие сметка. Запитахме всички банки, включително и БНБ. Всички отказват. Казват, че сме рисков профил”, каза Антоанета Раковска. Тя обясни, че непосредствено след обявяването на името на партията в списъка “Магнитски” обслужващата банка едностранно е закрила сметката на партията.

Вътре е останала и наличната сума. “Ние не сме получавали субсидия от държавата за изборите през април, защото се явихме с мандата на БНО”, каза Раковска. В момента от партията не могат да получат обратно и депозитите, внесени в ЦИК за участие в изборите – общо 5 хил. лв.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар