Пеевски: Приехме най-добрия закон за противодействие на корупцията

Пеевски: Приехме най-добрия закон за противодействие на корупцията

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Приехме най-добрия вариант на Закон за противодействие на корупцията”, коментира народният представител от ДПС Делян Пеевски пред журналисти в парламента, след като депутатите окончателно гласуваха днес новите разпоредби.

Комисията за противодействие на корупцията е с облекчена структура, управлението е от трима души, които ще ръководят Комисията на ротационен принцип, каза той.“Те единодушно избират директора, който ще оглавява специализираната дирекция “Противодействие на корупцията”, в която ще има разследващи инспектори и администрация. Този директор ще е изключително независим, с големи правомощия, за да може да сезира директно двете прокуратури – и българската, и европейската, без да е необходимо одобрението на Комисията”, подчерта Делян Пеевски.


“Това показва, че има независим човек, без да има цедка – някой, който да може да подбира сигналите”, обясни народният представител от ДПС.

Надявам се, че този орган ще работи добре. Но времето ще покаже, обобщи Пеевски.

Делян Пеевски изрази надежда, че членовете на Комисията за противодействие на корупцията ще бъдат избрани скоро, а според Десислава Атанасова от ГЕРБ това ще стане най-вероятно след коледната ваканция на депутатите.

“Днешният ден е много успешен, защото този закон е ключът на България към Шенген, този закон е ключът на България към три процента дефицит и, най-вече, този закон е ключът към истинската борба с корупцията”, коментира в кулоарите и Кирил Петков, информира БТА.

Петков бе категоричен, че законът е синхронизиран с представители на ЕК и е бил основен критерий от страна на колегите им от Нидерландия.


Снимка: БТА

“Те не искаха само да бъде приет, те искаха да бъде приет по начин, по който и те да повярват, че ще работи”, добави Петков. “Всъщност, днес показахме пред европейските ни партньори, че не приемаме закони, за да отметнем законодателство, а правим закони, които наистина имат шанс да направят институционално борбата срещу корупцията”, добави Петков.

Шефката на депутатите от ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова коментира, че макар и проектът да е на тяхната група, то в последните три дни са работили в добър синхрон с ПП-ДБ и ДПС.


Снимка: БТА

Тя съобщи, че следващата седмица ще бъде внесен и вторият закон, свързан с разделянето на КПКОНПИ – този за отнемането на придобитото по престъпен начин имущество.

“Ангажиментът ни към ЕК по Плана за възстановяване беше да се раздели настоящата Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) на две, да има разследващи функции”, припомни Десислава Атанасова. 


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар