Пеканов: До 2-3 седмици очакваме отговор от ЕК по предоговарането на ПВУ в частта “Енергетика” – България в ЕС – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Пеканов: До 2-3 седмици очакваме отговор от ЕК по предоговарането на ПВУ в частта

стоп кадър/БНТ

България очаква до 2-3 седмици отговор от Европейската комисия по предоговарането на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) в частта “Енергетика”. Това обяви от парламентарната трибуна вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.Според него, има напредък по българските предложения за начините, по които да бъдат намалени емисиите въглероден диоксид, без да се засяга дейността на въглищните централи:


“Напредък има и то сериозен. Посредством тези проекти ние допринасяме за декарбонизацията на икономиката. В същото време ние сме показали защо през миналата година беше невъзможно затварянето на въглищни централи поради енергийната ситуация в България и в региона. Това са аргументи, които са представени и смятам, че вече са възприети от Европейската комисия. Ще запазим централите – да, но пълната отмяна на реформата без други ангажименти, които да постигнат декарбонизацията, ще означава, че ще изгубим огромна сума от парите в рамките на милиарди”.

Той подчерта, че от ЕК  държат намаляването на емисиите от въглероден диоксид до 2026 г. и за да има промяна, от нас се изисква да посочим как ще го постигнем по алтернативен начин.

С решение на 48-ото Народно събрание Министерски съвет беше задължен да преговаря с ЕК за поетия ангажимент за намаляване с 40% на въглеродни емисии, за да се гарантира работата на въглищните централи поне до 2038 г.

До средата на май подготвеният пакет с конкретни мерки ще бъде изпратен за консултации в Брюксел, а до края на юни ще бъде представен официално, каза още Атанас Пеканов.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар