Пеканов е уверен: Получаваме €1,3 млрд. по Плана за възстановяване през есента

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

През есента България ще получи първият транш по Плана за възстановяване и устойчивост в размер на близо 1,3 млрд. евро. В това изрази увереност служебният вицепремиер с ресор еврофондове Атанас Пеканов в студиото на Националната телевизия.

„Знаете, че имаше един отворен казус, проект на МВР, който в момента започва да се реализира. Смятам, че сме намерили решение как този индикатор да се реализира. И в разговори с Европейската комисия показахме, че се движим именно към успешното му реализиране. Направено е първото искане за плащане, парите трябва да дойдат през есента“, заяви Пеканов.

 

 

Държавата обаче няма да чака получаването на въпросните средства, а ще започне немедленно да реализира проектите, по които са предвидени европари. Един от тези проекти е започнатата още от кабинета „Борисов“ програма за саниране на жилищни сгради.

„Например през есента ще започне програмата за саниране, за енергийна ефективност на жилищните сгради. В момента МРРБ подготвя условията за кандидатстване. Знаете, че това е една от програмите, по които има изключителен интерес от общините. Тя е и много необходима и от гледна точка на настоящата енергийна криза, тъй като ще ни помогне да направим икономиката ни по-устойчива и по-малко енергийноинтензивна“, каза заместник министър-председателят.

Освен това Министерството на иновациите и растежа ще отвори процедура, по която фирмите да кандидатстват за финансова помощ за дигитализация, транспортното ведомство също готвило проекти, увери Пеканов.

„Правим всичко възможно, за да осигурим започването на тези проекти през следващите месеци. Така че, когато дойде моментът да ги отчетем, да сме си свършили работата. По този начин искаме да защитим ресурс от 1,3 млрд. лева. И то в правилния момент, тъй като в момента е среда на несигурност“, аргументира решението на кабинета той.

 

 

Множество важни закони, като тези за противодействие на корупцията и за ролята на главния прокурор, обаче следва да бъдат приети от следващия парламент, за да бъдат получени парите от втория транш по Плана, предупреди вицепремиерът.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар