Пеканов: Последиците от липсата на газ ще са лоши или катастрофални

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Какво ще се случи ако няма достатъчно количества газ през зимата? Вицепремиерът Атанас Пеканов заяви пред Нова телевизия, че трябва да се подготвим “за най-лошото”. “Липсата на достатъчно количество газ ще доведе до икономически загуби. Икономистите спорим дали последиците ще са лоши, или катастрофални”, заяви той в предаването “Събуди се”.

Пеканов коментира и газовата диверсификация. Той бе категоричен, че Русия не е най-сигурният партньор. “Има енергийна криза. Тя е в цяла Европа. Трябва да действаме възможно най-бързо, за да я решим”, призова вицепремиерът.

Отстраняването на шефовете на НАП и Агенция “Митници”, и смяната на областните управители, са нормални. Всяко едно правителство предприема такива стъпки в началото на своето управление, обясни Атанас Пеканов. “Действията, които бяха направени в първите дни са напълно нормални. Всеки един нов кабинет трябва да гарантира възможно най-ефективната работа на институциите. И винаги, когато става смяна на властта, се правят някои промени”, обясни Пеканов.

Той обясни защо ресорът за евросредствата във финансовото министерство беше отделен от него. “Ние приемаме една структура, която съществува от дълги години и в други европейски страни. Темата с европейското финансиране е доста сложна. Тя влиза в ресорите на много министерства, затова е добре да има отделен вицепремиер, който да се занимава с тази тема”, обясни Пеканов.

“Това, което не се движеше с добро темпо  предишния кабинет е, че не бяха приемани в парламента неща, които трябва да се случват по Плана за възстановяване. За второто, плащане , което трябва да се случи в края на годината, има само един приет закон – за насърчаване на заетостта. Има 3, които стигнаха в парламента, 1 мина на първо четене.  Т. е само 1 закон, от общо 22,  е минал на второ четене”, такава равносметка на кабинета “петков” направи служебният вицепремиер.Той увери обаче, че 21 от 22 закона са във финална фаза. “Това е проект, който във версията на Плана, която изпратих през октомври миналата година не беше вътре. Но ще се справим и с това и ще поискаме първото плащане”, поясни той. Първото плащане е в размер на 1,3 милиарда, които ще бъдат поискани до края на месеца. След това ЕК има срок от два месеца да направи разглеждане. А парите се очакват наесен, разясни стъпките Пеканов.

Източник: Нова телевизия

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар