Пендаровски: България започна да имитира Гърция, може да ни бавят с години за ЕС

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

България започна да имитира Гърция, надявам се преговорите да не продължават с години и години, каза в интервю за македонската телевизия Канал 5 президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски.

По думите му апелът му да не се бърза в преговорите с България е защото дългото изчакване, за да се стигне до договор с Гърция, е било, за да присъстват в него „главните идентификационни белези“ – език и народност.

Пендаровски изрази опасения, че и в преговорите с България Република Северна Македония може да влезе в гръцкия сценарий.

„Това, което (българският премиер Кирил) Петков каза – да създадем работни групи и шест месеца да дебатираме – дали няма да доведе точно до това?“

Главното на спора с България е историята, заяви Пендаровски.

„По отношение на историята ние можем да разговаряме – в една от тези фамозни 5+1 точки, които България постави като условие, става дума за отваряне на досиетата и архивите на тайните служби, какво е се е случвало преди 1990 г., какво е ставало с хората с българско самосъзнание, как са били малтретирани. Ние можем да говорим за това. Съгласни сме. Но не можем да говорим за това, че сме били българи до 1944 г. или сме говорили „диалект“ до 1944 г. Това е проблемът“, каза Пендаровски, цитиран от БТА.

Той уточни, че Скопие е изпратило позиция по тези тези 5+1 точки, но от София няма отговор.

„Имаше и португалското предложение. В София казаха на португалския външен министър, че им трябват 4-5 дни, за да отговорят. Отново нямаше официален отговор и на това. За какво говорим тогава? След 6 месеца, след месец? Въпросът е дали искате да влезете в истински разговори или просто искате да бавите работата“, каза Пендаровски, според когото се касае за тактически маневри от страна на България.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар