Пенсиите скачат в 12,5%, ако се приеме актуализацията, заяви Гълъб Донев – Икономика – Бизнес

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Пенсиите скачат в 12,5%, ако се приеме актуализацията, заяви Гълъб Донев

стоп кадър, БНТ

Всички пенсии ще се вдигнат с 12,5% от 1 октомври и това ще стане с увеличение на тежестта на стажа в пенсионната формула от 1,2 до 1,35 за всяка година. Това предвижда предложението за актуализиране на бюджета на служебното правителство, обясни служебният социален министър Гълъб Донев на съвместна комисия в парламента. 

Това предложение  ще гарантира адекватността и на новоотпуснатите пенсии и тяхното нарастване, обясни още Донев, цитиран от lupa.bg.

Пакетът от мерки предвижда трайно да се осигури по-висок доход от пенсии както за настоящите, така и за бъдещите пенсионери. С предложението се гарантира, че всички 2,08 млн. пенсионери.

С оглед на това всички пенсионери да получат реално увеличение се предвижда и вдигането на най-ниските и най-високите пенсии, каза още Донев. Така минималната пенсия от 1 октомври ще бъде 340 лв. Това ще доведе и до увеличение на пенсиите, които зависят от минималната – социални и инвалидни.

С 60 лв. пък се увеличава таванът и от 1440 ще стане 1500 лв. на месец. Това е постигнато без увеличение на максималния осигурителен доход и съответно до вдигане на осигуровките на получаващите над 3000 лв. заплата.

Социалната пенсия също ще се повиши, като предложението е тя да стане 170 лв., като тук увеличението е средно с 14,3%, обясни Донев пред депутатите.

Предвидено е бонусът от 50 лв. да остане до септември, за ад има плавен преход и хората да не бъдат ощетени.

Ако предложението бъде прието то ще струва още 1,8 млрд. лв. през 2022 г. 

До края на годината пък са предвидени 400 млн. лв. за бизнеса.

 

 

 

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар