Пенсията е по-ниска от в Румъния, защото е важна финансовата стабилност на държавата

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Социалният министър Деница Сачева отговори на запитването на омбудсмана Диана Ковачева защо минималната пенсия у нас е по-ниска от прага на бедност.

Такова питане изпрати преди празниците омбудсманът до институциите и поиска промяна.

Ето какви са доводите на властта:

Най-ниската пенсия от 219 лева през юли няма да има, защото тя се увеличва и ще бъде 250 лева.

По думите на Сачева, пенсията е заместващ доход, тъй като освен основната пенсия хората получават помощи за отопление и някои други допълнителни доходи от държавата.

„Така че нека да не смесваме двете понятия за минимална пенсия и праг на бедност. Освен това непрекъснато увеличение на минималната пенсия би било несправедливо. Нашето решение е максимално балансирано, защото с държавния бюджет трябва да защитим интересите, освен на пенсионерите, и на работещите, на хората с увреждания, на майките. Tакива са възможностите на държавата, а и всичко това е в името и на финансовата стабилност“, обясни Сачева.

А на въпроса защо в Румъния би могло пенсията да бъде вдигната с 40% през есента, социалният министър отговори, че у нас е важна финансовата стабилност, а „социалната политика в друга държава не би трябвало да ни касае“.

Тя каза, че се обсъждат както проблемите с болничните и минималното заплащане на час.

По отношение на условията в Дома за хора с деменция в с. Горско Косово социалният министър сподели, в който стана ясно, че възрастните живеят в лоши условия и са починали половината обитатели, Сачева каза, че статистиката по смъртност по останалите домове не е по-ниска, тъй като това са центрове, в които живеят доста възрастни хора.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

One thought on “Пенсията е по-ниска от в Румъния, защото е важна финансовата стабилност на държавата

Вашият коментар