Перничани: Мачът свърши, Муто! Оставка! Перник плаши ГЕРБ с гражданска война

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Правото на вода е право на съществуване и когато властта ти го отнема, следва Гражданска война! Неслучайно сме обърнали трикольора наобратно, заявиха хора от протеста.

Оставка на премиера Бойко Борисов и на регионалния министър Петя Аврамова. Това поискаха жителите на Перник, които се стекоха днес на многохиляден протест в центъра на София заради кризата с водата в областния град. В края на днешния протест организаторите обявиха, че и в понеделник ще се съберат, като тогава мястото на митинга ще е пред Министерството на регионалното развитие от 12 часа.

Според перничани правителството замазва отговорността на МРРБ за кризата. 

Няколко телевизии излъчиха директно протеста, който премина под наслов „Сурва от Перник за Борисов!“. Една от камерите показа ситуацията на площада между БНБ и бившия Партиен дом, където хората започнаха да се събират още от 11 ч. От самото начало се понесоха скандирания, освирквания и възгласи „Искаме вода“, „Мафия“, „Борисов, оставка!“. В протеста се включиха и десетки кукери с маски и чанове „за прогонване на злото“. Много от участниците в протеста развяваха националния трибагреник.

ВИЖ ВИДЕО ОТ ПРОТЕСТА:

Минути след 12.00 ч. Инициативният комитет „Спаси Перник“ поведе шествието към сградата на Министерския съвет.

Протестиращите настояха за съдебен процес срещу хората, довели до водния геноцид в града, за пълен ремонт и реконструкция на ВиК мрежата в общината, за бързо довършване на водопровода София-Перник, оставка на министър-председателя Бойко Борисов и министърката на регионалното развитие Петя Аврамова.

На 60-ия ден от въвеждането на водния режим и на 35-ия ден от обявяването на бедствено положение ние дойдохме в „триъгълника на властта“ в София да протестираме, защото няма решение на кризата, заяви първият оратор на митинга Камелия Радева от инициативния комитет „Спаси Перник“.

„Днес Перник трябваше да е домакин на „Сурва“ – фестивала на маскарадните игри, и да посрещаме приятели и гости от цял свят. Това ни бе отнето, вместо него, в момента се налага да се борим за основни човешки права- за достъп до вода и чист въздух. Господа управляващи от ГЕРБ, не ни принуждавайте да емигрираме и не се опитвайте да ни противопоставяте – град срещу град, село срещу село, граждани срещи бизнес, бизнес срещу бизнес… Всички сме хора, а безводието убива всички ни и то едновременне“, каза Камелия Радева.

„Искаме истината как така бе източен цял един язовир. И до днес никой не поема отговорност за криза, нечувана за страна от ЕС. Показната акция на властта с цел да се замаже скандала- ареста на министър не изчерпва темата. Искаме оставките на министър Петя Аврамова, на заместника ѝ Николай Нанков, на шефа на басейновата дирекция – Благоевград“ и на министър-председателя Бойко Борисов“, каза Радева.

ОЩЕ ЕДНО ВИДЕО ОТ ПРОТЕСТА:

„Управляващите от ГЕРБ трябва да знаят, че тук не е само Перник, тук са София, Враца, Бобов дол, Хасково, Велико Търново, Стара Загора“, взе думата Радослав Колев от „Спаси Перник“. За да илюстрира как стига водата до перничани и как работят мерките на правителството, той взе две пластмасови бутилки и изля съдържанието на пълната в празната с пробито дъно. „Оставка!“, гръмна множеството.

„Задава се хуманитарна криза, на ръба сме на хепатитна епидемия – правят се кризисно ваксинации, готвят се болници… но имаме ли здравеопазване?“, попита риторично Колев и даде думата на д-р Коцев от здравния синдикат на „Подкрепа“.

„Премиерът Борисов сигурно ни гледа зад завесите. Искам да му кажа: Мачът свърши, г-н Борисов, дайте си оставката!“,  каза лекарят, аплодиран от множеството. И той, и другите оратори поискаха персонална отговорност от Бойко Борисов и оставка на цялото му правителство заради „геноцида“ над перничани и всички българи.

Ще останем тук до пълното изпълнение на исканията ни, заканиха се протестиращите.

В предаването „Тук и сега със Светла Петрова“ Камелия Радева разказа: “Напрежението в Перник расте. До 10 или 20 дни язовир „Студена“ ще пресъхне тотал и водата ще спре напълно. За изграждането на новия водопровод от Мало Бучино до Перник, за който все още само се говори, са нужни минимум 45 дни и то при кризисно-аварийни темпове на работа. Нищо смислено не сме чули от два месеца, въпреки че бием камбаната от началото на водния режим“, допълни тя.

„Загубата на доверие е огромна. От самото начало на кризата виждаме властта се държи неадекватно, а мерките, които взима са хаотични, истерични и неадекватни. Взимат се безумни решения. Перничани не вярват, че управлението на ГЕРБ, което ги вкара в тази криза, е в състояние да ги изкара от нея. Трябва да се реже до здраво място! Искаме оставката на целия кабинет“, заяви Радева. Skandalno.net

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар