Песимизъм и лоши прогнози: икономическият подем в Германия се отлага

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Бизнес климатът в Германия е на най-ниското равнище от февруари, показва индексът на института Ифо (Ifo), който се следи внимателно от анализаторите, предаде ДПА, на която се позова БТА.

Показателят е на ниво 94,7 пункта за декември, което е понижение с 1,9 пункта спрямо ноемврийската стойност и под средното ниво от 95,3 пункта, прогнозирано от анализатори.

„Влошената ситуация с пандемията засяга бизнеса, работещ пряко за потребителите, и сектора на търговията на дребно“, отбеляза президентът на института Клеменс Фуест.

Ефектът се усеща най-силно в сектора на услугите и търговията, както и в строителството. Бизнес климатът в промишлеността все пак леко се е подобрил.

Компаниите, участвали в проучването за изготвяне на индекса, имат песимистични възгледи както за текущата бизнес ситуация, така и за бъдещите перспективи.

Междувременно централната банка Бундесбанк (Bundesbank) оповести новите си прогнози за германската икономика. Очакваният ръст за 2021 г. е едва 2,5 на сто в реално изражение. 

През юни прогнозата на регулатора бе за растеж от 3,7 на сто през 2021 година. Водещите германски икономически институти сега също очакват забавяне на растежа на най-голямата европейска икономика през зимните месеци.

За 2022 г. прогнозите на централната банка също са понижени – до 4,2 на сто спрямо юнските очаквания за темп от 5,2 на сто. Все пак Бундесбанк е по-оптимистична от икономическите институти, които залагат на ръст от 4 на сто.

Очаква се и ускоряване на инфлацията.

„Икономическият подем се отлага“, каза президентът на Бундесбанк Йенс Вайдман. Той посочи като основни причини продължаващата пандемия и затрудненията с веригите за доставки.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар