ПЕС: Неравенството трябва да бъде намалено, концентрацията на блага в ръцете на малцина – спряна!

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Неравенството трябва да бъде драстично намалено, а концентрацията на блага и имущества в ръцете на малцина привилигировани – да бъде спряна.“

 

Това се казва в манифеста, който Партията на европейските социалисти прие на конгреса си в Мадрид. Манифестът е основният предизборен документ на европейската левица за вота за нов Европейски парламент през май.

 

Борбата с неравенствата бе основна тема на конгреса на ПЕС, която присъстваше в словата на всички. Премиерът на Испания Педро Санчес заяви в емоционална реч, че винаги, когато управлява десницата благата са за малцина, а при управление на левицата ползите са за цялото общество. Речта на Санчес бе многократно прекъсвана от аплодисментите на залата.

 

Вторият ден на конгреса бе в „Театро Колизеум“ в центъра на Мадрид, а първият – в музея „Кралица София“, където се намира прочутата картина на Пикасо „Герника“.

 

Манифестът на ПЕС не е просто декларация, а план за бъдещето, бе категоричен президентът на организацията на европейската левица Сергей Станишев. “Левицата винаги е работила за бъдеще, което е по-добро от днешния ден”, подчерта той. И докато десните повтарят„национална държава“, „национална държава“, левите казват „социална Европа“, „социална Европа“, „социална Европа“. Това означава да спасим Европа, променяйки я, изтъкна Станишев. И бе категоричен, че това означава борба с неравенствата и несправедливостта.

 

Затова ПЕС се обявява за нов социален договор за Европа, за Европейски съюз, който защитава правата на гражданите и насърчава солидарността и за Европа, която гарантира по-добър живот на мнозинството, а не на малцинството.

 

„Европа трябва да преодолее неравенството, да се бори за данъчна справедливост, да се справи със заплахата от изменение на климата, да овладее възможностите на цифровата революция, да гарантира справедлива селскостопанска реформа, да управлява по-добре миграцията и да гарантира сигурност за всички европейци“, се казва още в манифеста.

 

„Бедността сред работещите е морално и икономически неоправдана“, пише в манифеста, който се обявява против договорите за нулеви часове и фиктивна самонаетост.

 

Социалистите и социалдемократите в ЕС смятат, че европейските фискални правила трябва да бъдат преразгледани, за да се гарантира, че те насърчават устойчивия растеж и заетостта. „Социалните права на гражданите трябва да имат предимство пред икономическите свободи за големите корпорации“, се казва в манифеста.

 

Ако аз съм председател на Европейската комисия в края на моя мандат разликата в заплащането на мъжете и жените ще бъде нула, обяви Франс Тимерманс, излъчен от конгреса за кандидат на ПЕС за президент на Европейската комисия. Тимерманс се обяви още за обща работа на ПЕС с профсъюзите, за да се постигнат по-добри права за работниците.

 

И в неговото слово бедността бе основен акцент.

Неприемливо е всяко четвърто дете в ЕС да отива на училище гладно, каза Тимерманс.

 

Европейската левица се обяви още за силна и обединена Европа, която допринася за един по-добър свят.

 

„Европа се нуждае от справедлива обща политика в областта на убежищата и миграцията, основана на споделена отговорност и солидарност между държавите членки“, се казва още в манифеста.

 

ПЕС предлага Деня на Европа 9 май да се превърне в официален празник на всички държави членки за честване на мира и единството на Европа.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар