Петкова: Вдигнем ли цената на въглищата, поскъпва и тока за бита – Бизнес

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Ако бъдат удовлетворени исканията на синдикатите за увеличение на цената на въглищата с 15%, то това ще се отрази на цената на тока, която ще поскъпне с 2%. Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова на брифинг пред журналисти в енергийното министерство след среща с представители на Конфедерацията на независимите синдикати в България и Конфедерацията на труда “Подкрепа”, предаде бТВ.

Петкова допълни, че в момента цената на тон условно гориво е 77 лева. Ако тази цена поскъпне с 15 на сто, това би означавало, че с 35 милиона годишно ще се увеличи цената, на която “ТЕЦ Марица Изток 2” трябва да плати на “Мини Марица-изток”, за да купи необходимото количество въглища за производство на електрическа енергия. Двете американски централи пък ще трябва да платят общо 31 млн. лева на мините. По думите й това ще се отрази на крайната цена на електроенергия за битовите потребители и бизнеса. “Около 2% ще бъде увеличението, което е изчислено на база на тези искания”, уточни Теменужка Петкова.

Президентът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов заяви, че във вторник ще се проведе протестно шествие, организирано от “Мини Марица-изток”, като се надява след това разговорите по темата да продължат, за да се намерят решения по въпроса. Той посочи, че на протеста няма да участват всички, “за да не настане апокалипсис”.

Председателят на КНСБ Пламен Димитров бе категоричен, че целта пред неговия синдикат е да бъдат запазени максимално дълго работните места в целия комплекс, както в мините, така и в ТЕЦ-овете. Освен това ще се търси възможност да бъдат увеличени работните заплати на хората, които работят там. По думите му цената на въглищата трябва да се увеличи, но това не трябва да става за сметка на цената на тока. Мнението на Димитров е, че протестите няма да доведат до някаква радикална промяна, а дали ще ги подкрепят ще решат хората, които работят в мините.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар