Петков във Виена: Да обърнем сериозно внимание на дигиталните работни места – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков участва в неформално заседание на Съвета на ЕС по заетост и социална политика, което се провежда на 19 и 20 юли във Виена, Австрия. По време на форума беше направен преглед на новите форми на заетост, като акцентът беше поставен върху онлайн платформите за работа. Министрите на труда и социалната политика на ЕС обсъдиха още влиянието на дигиталната трансформация на заетостта, ролята на Европейския социален фонд плюс и Европейския фонд и въздействието на роботизацията върху качеството на труда.

Цифровата трансформация, дигитализацията и новите форми на заетост са ключови елементи, свързани с бъдещето на труда и аз се радвам, че темите на австрийското председателство продължават един от приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС, като доразвиват и задълбочават въпросите, свързани с роботизацията и новите форми на заетост, каза министър Петков в изказването си по време на заседанието.

Той обърна внимание, че онлайн платформите осигуряват гъвкавост и предимства за потребителите, но създават предизвикателства пред защитата на социалните права на работниците. По време на дискусията министър Петков подчерта, че възникването на нови професии и модели на работа биха създали възможности за по-добро съчетаване на семейния и професионалния живот и за насърчаване на по-бързото връщане на пазара на труда на жените след раждане с цел да се намали загубата на професионални знания и умения, което се получава при по-дълго отсъствие от работа.

Министър Петков отбеляза, че България е на първо място в Европейския съюз по дял на жени в сектор “Информационни и телекомуникационни технологии” с 27,7%. Според някои статистически наблюдения жените, работещи в дигиталния сектор, напускат работа много по-често от мъжете. Тенденцията е най-силно изразена във възрастовата група между 30 и 44 години, която е ключова за професионалната кариера, а това има своята икономическа цена. По данни на ЕК, годишната загуба за европейската икономика от по-ниския дял на жените в дигиталния сектор е 16.1 милиарда евро.

В заключение Петков допълни, че процесите на пазара на труда, свързани с дигитализацията, следва внимателно да бъдат наблюдавани, с цел установяване и стимулиране на положителните явления в областта на заетостта и подобряване на равнопоставеността между половете.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар