Петков и Василев с важни думи след заседанието на МС – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Предвидени са по 60 лв. на пенсионер за следващите 6 месеца“. Това заяви вицепремиерът Асен Василев на брифинг след заседанието на Министерския съвет. Той съобщи, че добавката ще продължи да се изплаща до юни месец, а след това трябва да има преизчисляване на пенсиите.

Той сподели, че приходната част на бюджета е по-висока от очакваното.

„На 6-7 януари помощите за бизнеса за декември ще започнат да се изплащат. Правителството заделя близо 2 млрд. лв. за помощ на бизнеса за справяне с ценовата криза на енергията. Това е безпрецедентно“, каза Василев.

„Имаме 1,2 млрд. лв. допълнителни приходи в хазната. Те ще бъдат изпратени към Народно събрание с предложения за какво да бъдат използвани. По този начин ще гарантираме прозрачност, а не просто да бъде взето решение на Министерски съвет.“ Това от своя страна заяви премиерът Кирил Петков.

Предложенията на Петков са 750 млн. лв. допълнителни добавки към пенсиите, както и 450 млн. лв. за допълнителна енергийна помощ за бизнеса. 

„Заедно решихме, ще имаме подкрепа за близо 1.5 млрд. лв. за овладяване на кризата на цените на енергията. 1.3 млрд. лв от тях ще са за тока и 200 млн. лв. за газта. Най-малките бизнеси трябва да бъдат подпомогнати по най-добрия начин“, заяви Петков, а после засегна темата с назначенията във външно министерство, които разбуниха духовете.

Хората, които има досиета към бившата Държавна сигурност няма да бъдат назначени в Министерството на външните работи, съобщи премиерът Кирил Петков. По-рано изтече информация, че в екипа на външния министър Теодора Ганчовска, която е от квотата на ИТН, има кадри на ДС. Сред тях е и бившият шеф на ДАНС Петко Сертов.

„Тези хора няма да бъдат назначени или ако това вече е станало, те ще бъдат освободени“, категоричен бе министър-председателят. Той разкри, че въпросните предложения са били направени лично от министър Ганчовска.

„Всеки министър има право да предлага своя екип, но после ние в коалиционния формат обсъждаме заедно и решаваме дали тези назначения съвпадат с нашите изисквания“, обясни още Петков.

„Теодора Ганчовска беше много конструктивна когато разбрахме тези данни и каза, че ще бъде проактивна да освободи лицата. Хората се назначават на база някаква експертиза, после се появява допълнителна информация и се взема крайно решение. Но, в този случай няма да има компромиси“, допълни премиерът.

Кирил Петков коментира също така, че изказването на военния министър Стефан Янев, че „няма нужда войски на НАТО да бъдат разполагани в България“. По думите му става въпрос за лично мнение, което не е формална позиция на правителството.

„Темата не е разисквана в правителството или пък с нашите партньори. Ние сме и ще бъде активен член на ЕС и НАТО и този тип решения ще бъдат координирани в тази ни роля. Вярваме, че продължаването на политиката на НАТО и ЕС в областта на източната ни граница минава през  максимално използване на дипломатичен пъти и мирни средства. Това е българския интерес – да нямаме в съседство военно положение“, каза премиерът.

„Този тип решения не може да се взимат на база на лично мнение, трябва да има експертни анализи, да видим плюсовете и минусите. Но, колкото по-малко е фокуса върху военния потенциал и повече върху дипломатическия потенциал е по-добре за България“, заяви Петков попитан за личното му мнение по темата.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар