Петков: Най-глупавото е да се запънем за Северна Македония

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В интервю за Нова тв Петков обясни, че България не бива да пречи на стартирането на преговори за присъединяването на РСМ към Европейския съюз.

Напротив, това би било начин Скопие да прави необходимите реформи и да разбере, че трябва да спазва договореностите с България. Още преди отварянето на първата преговорна глава „Правосъдие“ РСМ трябва да промени Конституцията си така, че да га гарантирани правата на българите там, поясни премиерът. Самите преговори за членство на Северна Македония в ЕС ще отнемат поне 10 години, прогнозира българският премиер. 

По думите му, България трябва да отложи ветото за по-следващ етап.

„Не трябва просто да вдигнем ветото за започване на преговори на РСМ за Европейския съюз, ние трябва да преместим ветото. Промяната на конституцията да се случи преди първата от многото глави, които трябва да се отворят“, заяви Петков.

„Преди първата глава те трябва да си променят Конституцията. Ние да ги качим на влаковите релси на Европа, но критериите, които те трябва да изпълняват, да са ясно заложени от нас“, добави още премиерът.

Той посочи, че председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен е заявила, че ЕС е готов да бъде гарант на този процес.

„Най-глупавото нещо, което бихме направили сега, е против българския интерес да се запънем. Да искаме всички неща, които сме си мечтали да се случат, да се случат преди вдигането на ветото“, коментира Петков, плашейки, че националистическите сили ще завземат властта в Скопие и шансът някога нашият български интерес да бъде спазен става нулев.

„Сега имаме едно нормално правителство в РСМ и това нормално правителство да поеме тези ангажименти през европейския договор“, подчерта министър-председателя.

Според него позицията на България зависи от общата коалиционна политика, парламентарното решение и от разбирането какво е истинският български интерес.

Той е категоричен, че всичко друго е или заблуда или нежелание Западните Балкани да бъдат стабилни.

Откакто е поел поста министър-председател, Петков отбягва да говори за прекратяване на фалшификациите на историята и подмяната на българско културно-историческо наследство в РСМ като задължителни изисквания на България, за да даде своята поддръжка за процеса на евроинтеграция на югозападната ни съседка.

Българският премиер не споменава и още две от условията на официална София, записани в рамковата позиция от 2019 г. и препотвърдени на КСНС през януари тази година, относно рехабилитацията на репресираните през комунистическия период в Македония българи, както и снемането на всякакви малцинствени претенции спрямо България отстрана на РСМ.

Той отрече да е договаряно до юни ветото на България да падне. И изтъкна, че пътят на РСМ към Европа е в интерес и на България, но не и преди да се гарантират правата на българите там.

„Нищо няма да се направи, никакво решение няма да има без широки обществени дебати и без да има гласуване в парламента“, увери Петков.

Ето какво още каза премиерът пред Нова тв:

За Украйна и войната

Това правителство много пъти ясно е казало, че ние осъждаме агресията на Русия. Мястото на Украйна е в ЕС. Това е тяхната сигурност. Като Кирил Петков, не като премиер, за мен военна помощ е абсолютно правилното нещо да се направи. Но в случая съм премиер, имам коалиционни партньори, които имат ясни „червени линии” и моята задача, не е да се правя на най-смелият. В момента „Демократична България” казват: „Това е нашата „червена линия”, БСП казват: „Това е нашата „червена линия”. Затова ще ги поканя да отидем в Киев, защото не може човек да има по-информирано решение отколкото, когато е там. Надявам се, че тази седмица, докато парламентът е в почивка, ние ще си свършим работата като лидери и всеки ще направи стъпка назад, ще помисли колко е важна стабилността на България и каква трябва да ни е общата позиция, вместо да хвърляме червени линии и да махаме знамена”.

За коалицията 

„Тримата ми коалиционни партньори трябва да спрат да мислят партийно. По време на война трябва да се мисли държавнически.Доста добри общи решения се случват, но светлината на прожекторите не ги фокусира тях. За БНБ беше добър пример – когато не се мисли коалиционно как може да работим заедно, веднага се изпада в криза, която автоматично започва да разклаща цялата структура на тази коалиция. Но мисля, че това беше добър урок за нас. Сега нека използваме урока, който имахме миналата седмица, и да се обединим под обща позиция. Има конфликти, има проблеми, но има принципно поведение. Държавата, въпреки кризите, които ни заливат отвън, оцелява по добър начин, сравнение с това, което щеше да бъде, ако не беше това правителство в момента.

За парите за пътищата и за БНБ  

„Ако ги бяхме раздали със затворени очи на 8 фирми тези 1,1 милиарда, щяхме да повторим на ГЕРБ начина за разплащане и пак щяхме да имаме 3000 дупки по пътищата.  Сега обаче се стигна до разумно решение. Някой път в конфликта се раждат решения. Парите за пътища не са станали заложник на решението за БНБ. За мен главният банкер на България трябва да е с най-високата репутация, която може да бъде. Тук не става въпрос за сделки. Имаме задължение да намери най-добрия банкер, около който всички да се обединим, да направим най-добрите пътища, да го направим по най-прозрачният начин. Нашата работа като държавни служители в момента е даване, даване, даване. Любомир Каримански е много добър банкер, но за централния банкер на България критерият трябва да бъде още по-висок и цялата коалиция да се обедини около него.”,

За цените

„Знаем, че трябва да помогнем тези шокови движения на цените да бъдат посрещнати от държавата поне в началото и едновременно с това да използваме всички извънбюджетни начини цените да се намалят. В това правителство има доста икономисти. Знаем, че дългосрочно трябва да имаме стабилни мерки. Трябва да сме внимателни по въпроса с премахване на ДДС. Много лесно падат данъците и много трудно се качват нагоре.”

 

Източници: Нова тв, tribune.bg, „Сега“

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар