Кирил Петков Оставка

Петков пред New York Times: Русия иска правителството ни да падне!

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Седмица след като Русия нахлу в Украйна, посланикът на Москва в България изкачи заснежен планински проход, за да почете паметта на руските войници от Руско-турската война, загинали там в борбата за българската независимост през XIX век.

Притесненията на днешния ден, обаче, бързо засенчиха усилията да се напомни на България за дълга, който има към Русия. Същия ден България изгони двама от подчинените на посланика за шпионаж и обяви ареста на висш български военен по обвинение в шпионаж в полза на Русия, пише New York Times.

 

В следващите седмици България, страна, която Москва дълго време смяташе за своя най-пламенен и надежден приятел в Европа, се присъедини към колегите си членки на Европейския съюз в налагането на все по-строги икономически санкции на Русия, предложи и да ремонтира повредени военни хеликоптери и танкове на Украйна,  изгони още руски дипломати.

«По традиция Русия винаги е имала голямо влияние тук, но ние бяхме голяма изненада за тях», каза Петков.

«Те не разбират какво се е случило”, заяви българският премиер в интервю пред американския вестник New York Times, проведено в София.

Русия спря доставките на природен газ за България от «Газпром» миналия месец, превръщайки бившия си балкански съюзник в първата страна, успоредно с Полша, набелязана от „енергийното оръжие на Москва”.

По думите на Петков пред американското издание, Москва предприема и кибератаки,  атакувайки сървъра на държавната енергийна компания на България и нарушавайки изплащането на пенсиите от държавната пощенската служба.

«В момента сме подложени на сериозна атака», заяви Кирил Петков, българският министър-председател, като определи това като явен «опит да се провали нашето правителство» чрез подклаждане на вътрешни вълнения.

Петков описва енергийната натиск на Русия върху страната му като цел за създаване на ситуация, при която „цените на енергията ще скочат и нашето правителство ще падне“.

Дали и без това крехкото коалиционно правителство на г-н Петков, сформирано след неубедителните избори през ноември, ще оцелее, зависи до голяма степен от способността му да съчетае алтернативни източници на енергия с помощта на Европейския съюз, към който България се присъедини през 2007 г., и на САЩ.

Изданието припомня за посещението на Петков във Вашингтон, където вицепрезидентът Камала Харис обеща американска «солидарност пред лицето на последния опит на Русия да използва енергията като оръжие».

Асен Василев, министър на финансите и вицепремиер на България, посочи, че България вече е на път да си осигури заместващи доставки на газ по тръбопровод от Азербайджан и чрез доставки по море на втечнен природен газ до терминали в съседна Гърция за транспортиране на север до България.

«За нас очевидно «Газпром» вече е в миналото», каза г-н Василев.

Той добави, че Москва е преиграла, подтиквайки обикновено враждуващите балкански държави към бързи съвместни действия, за да се противопостави на опасността Русия внезапно да спре доставките.

«Това,» каза той, «ми дава голяма надежда, че газовото оръжие не само ще бъде хартиен тигър, но и ще се обърне срещу тях.»

Москва успя да задържи Китай на своя страна и да събере подкрепа в Африка и някои части на Латинска Америка, добавя The New York Times.

Руският посланик в София, Елеонора Митрофанова определи България като «евроатлантическа подлога».

Американското издание уточнява, че българският министър-председател Петков е заявил, че е извикал посланичката, за да изрази недоволството си от нейното изказване, като е казал, че «наоколо има много добри речници», и е получил извинение.
Той добави, че все още е недоволен от това, че посланикът на Москва «се държи не като дипломат, а като пропагандна машина».

През март България отзова посланика си от Москва в отговор на това, което определи като «недипломатични, остри и груби» изявления на г-жа Митрофанова. България позволи на руския посланик да остане в София, но скоро ще бъде наредено на още нейни дипломати да се приберат у дома. NYT цитира изказване на Петков:

„Сега е моментът да заемем категорична позиция срещу руските шпиони и оперативни работници, да се изчистим от тях“.

Изданието отбелязва, че лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов е настоял в интервю, че повечето българи подкрепят Русия, но са били игнорирани от правителство, което той обвини, че е превърнало страната в „изцяло зависима колония на Съединените щати“.

Но според Петков, пише, NYT, Русия е направила сериозна грешка, като е превърнала България в тест за способността си да нанася икономически щети и да променя правителствената политика в подкрепа на Украйна. И цитира негови думи:

„Ако най-зависимата от Русия страна с най-нисък БВП в ЕС може да си позволи да се изправи срещу Путин, всеки трябва да може да се изправи срещу Путин“.

Труд

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар