Петков: Чрез административни процедурки не може да се опитваме да отстраняваме министри

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Чрез административни процедурки не може да се опитваме да отстраняваме министри и народни представители.“

Така коментира на влизане за КСНС икономическият министър Кирил Петков казуса с канадското гражданство.

По рано ГЕРБ-СДС внесе в КС питане по въпроса, а Даниел Митов заяви, че ако се окаже, че Петков е с двойно гражданство, може неговите актове като министър да бъдат обявени за нищожни.

На свой ред Петков допусна, че това са атаки срещу него, които доказват, че си е свършил добре работата.

“Не трябва да допускаме актове на чужди държави да определят бъдещето на България”, добави той и обясни, че като български гражданин е направил всичко, което се е изисквало, за да може да поеме поста на служебен министър.

„Още през април съм направил волеизлияние, което е нотариално заверено, изпратих веднага документацията към Канада заедно с платената такса и всеки момент чакам решението“, обясни служебният министър.

Той прочете и решение от 15 септември 1995 г., с което аргументира, че ако има български гражданин чуждо гражданство и иска да влезе в управление на страната, може да се откаже от второто си гражданство.

„Наличието на чуждо освен българско гражданство на едно пълнолетно лице е въпрос на собствен избор, чуждото гражданство не е външно натрапено качество на българския гражданин. Когато този гражданин желае да участва в упражняването на властта в РБ – достатъчно е да се освободи от чуждото си гражданство и да запази само българското“, изчете решението Петков.

Той обясни, че е направил всичко необходимо.

„Направил съм всички административни стъпки, преди да съм министър. Не може българският суверенитет и кой да е народен представител да се подчиняват на трета страна и административните й актове. Това е силен въпрос, има много българи извън страната и искаме ли когато са направили всичките действия да се откажат, да не могат да участват в управлението на България“, каза още служебният икономически министър.

По повод изказаното по-рано от ГЕРБ, че може всички негови актове да се обявят за нищожни той коментира: „Сигурно това е най-голямата им мечта и да върнат старото управители на ББР. Ако се опитват да ударят под кръста така, може би това е и голямата им мечта – искат да не съм министър“.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар