Петровден – църквата почита светите братя Петър и Павел – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Църквата почита днес паметта на Светите равноапостоли Петър и Павел. Църковният празник е наричан от народа Петровден, а имен ден празнуват Петър (от гръцки “камък”), Павел, Павла, Петрана, Полина, Павлина, Петя и Камен.

Двамата апостоли Петър и Павел, които били ревностни разпространители на християнството, претърпели много страдания и гонения и били наречени “първовърховни престолници и вселенски учители”.

Петър – беден рибар от град Витсаида край Галилейското езеро, е един от първите ученици на Христос и един от преданите му последователи. 

Павел, роден в Тарс, Киликия, първоначално изповядва юдейската религия и е сред гонителите на християните. На път за Дамаск обаче той е ослепен от видение на Господа. Завеждат го обратно в града, където след три дни е изцерен по чудо.

От яростен противник става най-ревностен разпространител на Христовото учение. През 67 година заедно със сподвижника му Петър са разпънати на кръст от император Нерон в Рим. 

В народния календар Петровден се предшества от Петровите заговезни, които започват с първата седмица след Петдесетница. В този ден завършва постът и се приготвя младо петровско пиле. Празникът съвпада с времето на жътвата и на него се работи – обикновено през първата половина на деня. 

В представите на българския народ двамата апостоли се възприемат като братя, от които Петър е по-младият. Някъде се смятат и за близнаци. В иконографията Свети Петър се изобразява като старец в бели одежди, който държи ключовете на райските порти и определя коя душа е праведна и коя не е. 

В някои райони на Петровден се правят сборове. Месят се обредни хлябове и се ядат ранни ябълки – Петровки. На някои места те се раздават като помен за починали деца. 

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар