Петролът отчита най-силния месечен спад за последните две години! Цените на горивата по родните бензиностанции не мърдат, дори бележат ръст

Без категория
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Борсовите индекси в Азия стартираха сесията във вторник с разнопосочни изменения.

На стоковите пазари петролът е на път да регистрира най-силното си месечно понижение за последните две години.

В Япония Nikkei 225 отвори ” на червено”, но впоследствие успя да изтрие загубите и към момента отчита ръст от 0.2%.

Акциите на експортно ориентираните японски компании получиха подкрепа от лекия спад на йената, след като централната банка в страната взе решение да запази без промяна основния лихвен процент.

В Китай водещите борсови индекси регистрираха понижения след публикуването на данните за промишлената активност, които се оказаха по-слаби от очакваното.

Индексът PMI, който следи очакванията на мениджърите в промишлените предприятия, падна до ниво от 51.2 пункта през юли, в сравнение с отчетените в предходния месец 51.5 пункта.

В секторът на услугите също беше отчетено понижение на PMI индекса до 54 пункта спрямо регистрираните през юли 55 пункта.

Затягането на кредитния пазар и опасенията от ескалация на търговския конфликт в САЩ се отразяват негативно на китайските компании.

В Хонконг индексът Hang Seng към момента се понижава с 0.5%, а Shanghai Composite в Континентален Китай отстъпва с 0.2% от вчерашните си нива.

На отрицателна територия се движат и индексите в Индия, докато тези в Австралия и Нова Зеландия отчетоха минимален ръст в сутрешните часове. На стоковите пазари цената на петрола отчете понижение заради нарастващите опасения на инвеститорите, че на пазара отново се заформя ситуация на свръхпредлагане. Статистиката на ОПЕК показа, че добивите на черното злато през юли са достигнали най-високите си нива за тази година. Фючърсите на американския лек суров петрол поевтиняха с 0.46% в сутрешната търговия, до ниво от 70.22 долара за барел, и са на път да запишат най-силното си месечно понижение от март 2017 г. насам.

От началото на месеца цената на суровината загуби близо 6% от стойността си. Сортът Брент падна с 0.5% тази сутрин, до 75.22 долара за барел, и е на път да приключи месеца със спад от 6.2%, който би бил най-силният за последните две години. Биткойнът и останалите водещи криптовалути поевтиняха във вторник, след като стана ясно, че правителството в Южна Корея смята да премахне данъчните облекчения за платформите за търговия с блокчейн платежни средства. Цената на биткойна на платформата Bitfinex се понижи с близо процент, до ниво от 8 142.3 долара за брой. Етериумът отчете още по-силен спад с близо 3%, до ниво от 453.64 долара за брой.

Тук идва и въпросът, защо в България по родните вериги бензиностанции цените не се свалят и дори бележат ръст, кой седи зад монопола на пазара на горива в България и свързано ли е правителството и политическите партии с грабежа с цените на горивата в България?

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар