Кирил Петков

Петролът падна под 100 долара за барел! Цените на горивата в България не се свалят

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Петролът поевтиня с над 2%, настанявайки се по-трайно в нивата под 100 долара за барел за пръв път от месец март насам с оглед на засилващите се опасения за предстоящата икономическа рецесия на фона на растящата инфлация и провокираната от нея по-агресивна политика на централните банки за повишаване на лихвените ставки.

Към 16.15 часа българско време септемврийските фючърси на петрол Брент се понижават с 2,4% към 97,15 долара за барел, след като малко по-рано през деня дори за кратко падна до 96,95 долара за барел, достигайки най-ниско ценово ниво от 17-и март 2022 г.

Фючърсите на американския лек суров петрол WTI с доставка през август пък поевтиняват с 2,8% към 93,50 долара за барел, след като за кратко паднаха дори към 93,24 долара за барел – най-ниско ценово ниво от 11-ти април.

По този начин петролните фючърси вече се търгува с повече от 20% под техните ценови върхове от месец юни и бележат спад с близо 10% само от началото на настоящата седмица,

 

заличавайки голяма част от печалбите, натрупани след започналата в края на февруари руска военна инвазия в Украйна.

Вчерашното рязко ускоряване на инфлацията в САЩ през юни до 40-годишен връх от 9,1% бетонира очакванията, че този месец Федералният резерв ще повиши отново основната американска лихва със 75 базисни пункта, като дори започва да се оценява още по-агресивно вдигане на лихвата с цели 100 базисни пункта.

Растящата инфлация, енергийната криза около руските доставки и агресивните политики на централните банки за повишаване на лихвите са предпоставка за сериозно забавяне на глобалния икономически растеж и дори за риск от предстоящата рецесия.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар