Петролът поскъпва, след като ОПЕК+ потвърди ограниченията на добивите, ЕЦБ свали лихвите

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Цените на петрола се покачиха в днешната азиатска търговия, след като вчера лидерите на ОПЕК+ – Саудитска Арабия и Русия, потвърдиха ограниченията да добивите, а Европейската централна банка намали основните лихвени проценти, което пък даде надежди, че и УФР може да го стори скоро, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, се покачиха с 16 цента или 0,2 на сто до 80,03 долара за барел.

Договорите за американския лек суров петрол добавиха също 16 цента или 0,2 на сто до 75,71 долара за барел.

Петролът започна отново да поскъпва вчера, след като Саудитска Арабия и Русия потвърдиха ангажимента си да не повишават добивите. Миналата неделя страните от групата ОПЕК+ се договориха ограниченията в производството да се запазят до 2025 г., но оставиха вратичка за повишения наесен.

В рамките на Международния икономически форум в Санкт Петербург саудитският министър на петрола принц Абдулазиз бин Салман и руският вицепремиер Александър Новак обявиха, че доброволните ограничения могат да бъдат отменени, ако на пазара се появи сериозен дефицит.

“Готови сме да действаме бързо в случай на пазарна несигурност”, заяви Новак и допълни, че резкият спад на цената на петрола след неделната среща на ОПЕК+ е бил причинен от превратно тълкуване на споразумението и от “спекулативни фактори”.

Според Яранд Рюстад, основател и главен изпълнителен директор на консултантската компания “Рюстад Енерджи” (Rystad Energy) ОПЕК+ вероятно ще продължи с ограниченията, но в същото време могат да се наложат и още намаления на добивите, тъй като търсенето намалява, докато доставките остават на добро ниво.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар