Петър Витанов: ГЕРБ казваха, че всеки е свободен да протестира, но не казаха за риска от бой

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов отправи тежки критики към бившите управляващи от ГЕРБ и ръководството на МВР и ще сезира европейските институции заради кадрите с полицейското насилие. Това става ясно от негов пост в социалната мрежа.

“В началото на новата парламентарна сесия на Европейския парламент смятам да запозная Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) за случилото се в България и отново ще поставя въпроса за нарушаване на човешките права”, коментира Витанов.

“Помните ли как миналото лято от ГЕРБ не спираха да повтарят мантрата, че всеки бил свободен да протестира колкото и за каквото пожелае? Без обаче да уточнят, че свободата върви с риска да бъдеш смазан от бой зад колоните на Министерски съвет. Бруталните кадри, които станаха обществено достояние вчера, разкриват същността на диктаторски режим, криещ се зад фасадата на несъществуваща демокрация. Там, където органите на реда се превръщат в средство за репресия и контрол, място за демокрация няма”, пише той във Facebook и добавя:

“Похватите на властимащите в България не се различават много от тези на режимите в банановите републики. А ако се съди по безпардонното насилие пред Министерски съвет, то ние живеем в по-голяма диктатура от Уганда, Руанда и Габон, взети заедно.”

Ден по-рано на заседание на комисия в парламента бяха показани кадри от нощта на протестите с полицейско насилие. 

Видеото показва насилие над протестиращи граждани от 10 юли вечерта при колоните на сградата на МС. Служителите на МВР удрят с ритници, юмруци и палки задържаните протестиращи.

На видеото се виждат полицаи, на които им е призляло и които мият лицата и очите си с вода. Вижда се нанасяне на удари и други неприемливи прояви от страна на униформените спрямо граждани, които са проснати с белезници на земята.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар