Петър Илиев напусна Софийския университет

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Петър Илиев е напуснал поста си аистент в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ по свое желание. Информацията потвърдиха  от Ректората на най-елитния български ВУЗ. Конкретни мотиви не е посочил.

По-рано днес ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков каза, че случаят с плагиатството на преподавателя в Юридическия факултет не е приключил и проверката продължава.

„Когато Храмът на науката е превзет от търговци и политически брокери, време е свободните хора да напуснат и да продължат да работят за доброто на Отечеството по други начини“, написа Илиев в Туитър. Последва друг туит: „Спокоен съм, защото изпълних мисията си и научих младите на най-важното – да вярват в сърцето си и да бъдат свободни и достойни хора!“.

След установеното от Етичната комисия на вуза плагиатство и вероятността от дисциплинарно уволнение, която той избегна с този ход, и наказателна отговорност заплашва Петър Илиев. Това смятат юристи, които коментираха казуса. От Софийския университет обявиха, че има данни както за плагиатство, така и опит за прикриване на това чрез второто издание на книгата на Илиев „Компетенцията на Народното събрание“. Преди 3 дни ректорът поиска уволнението на Илиев и се чакаше хода на ръководството на Юридическия факултет.

Петър Илиев заподозря, че комисията се е водила от политически съображения, за да го засегне лично, а оттам и да уязви партията „Има такъв народ“. На тези критики от Етичната комисия отговориха, че: „Плагиатството няма политически цвят и това няма отношение към дейността на комисията“.

Според адвокат Валя Гигова, Илиев може да носи наказателна отговорност и на ход сега е прокуратурата. „Доколкото знам се е самосезирала и на база събрания доказателствен материал би трябвало да излезе, като формира обвинение, или като каже, че няма достатъчно данни за извършено престъпление“, обясни адвокат Гигова.

От комисията стигнаха и до извода, че представянето на книгата в преработен съкратен вариант, е опит да се осуети проверката. „Не може да си издал една книга с над 600 страници и след това да я издадеш с далеч по-малък обем, защото това самото е красноречив факт, за да си признаеш, че си нарушил правилата“, смята адвокат Гигова.

„Преиздаването на книги води до актуализация на обема нагоре, не до актуализация на обема надолу. При установени случаи на плагиатство, се прекратява не само трудовото правоотношение на служителя, но и се отнема съответната научна длъжност“, обясни адвокат Атанас Костов.

За тази седмица бе насрочен Факултетен съвет, който трябва да задвижи дисциплинарната процедура по казуса с книгата на Петър Илиев, заяви миналия петък деканът на Юридическия факултет на Софийския университет проф. Даниел Вълчев.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар