Петър Москов назначи нов шеф на Фонда за лечение на деца

България, Здравеопазване, Престъпления
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
ПилософПредседателят на Българската педиатрична асоциация проф. Владимир Пилософ е новият директор на Фонда за лечение на деца, съобщиха от МЗ.
Заповедта за назначението на проф. Пилософ е подписана от министъра на здравеопазването д-р Петър Москов.

Доайенът на българската педиатрия прие новия пост на среща с премиера Бойко Борисов и министър Москов. В разговора професорът е декларирал, че ще вземе всички мерки за ефективно и спокойно продължаване на изключително важната дейност на фонда.

Във връзка с необходимостта да се вземат спешни решения за нуждаещи се от лечение деца, проф. Пилософ свиква заседание на Обществения съвет още в петък.

По-рано днес министър Москов освободи от длъжност директора на Център „Фонд за лечение на деца“ Павел Александров, който заедно с още седем души бе арестуван при спецоперация на ГДБОП и прокуратурата. От държавното обвинение съобщиха, че задържаните са участници в организирана престъпна група и са длъжностни лица от Фонда, извършвали длъжностни престъпления и получавали подкупи.

Кой е проф. Пилософ

Проф. Владимир Пилософ е един от най-известните детски кардиолози в страната и национален консултант по педиатрия. Роден е през 1945 г. и е израснал във Франция. Завършва медицина в МУ – София през 1968. Специализира във Франция (1975), както и в Германия като стипендиант на Фондация Александър фон Хумболдт (1983).

Има признати три специалности: педиатрия (1977), детска кардиология (1980) и социална медицина и здравен мениджмънт (2005). От 1970 до настоящия момент работи в Националната кардиологична болница. Започва като стажант асистент, минава през всички степени и понастоящем е професор по педиатрия. Бил е два мандата изпълнителен директор на Националната кардиологична болница – (2002-2005) и (2010-2013) г.

Основава отделението за следоперативно и интензивно лечение за деца със сърдечно-съдови заболявания, първото и единственото в нашата страна. Въвежда за първи път у нас лечението с простагландини Е за новородени с критични вродени сърдечни малформации.

Има над 200 публикации, участия в национални и международни конгреси, както и в написването на учебници и ръководства. Бил е председател на Дружеството на кардиолозите в България (2008-2010).

източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар