Петя Банкова след акцията на ДАНС: Първата жертва съм на новото КОНПИ, но няма да се предам

Петя Банкова след акцията на ДАНС: Първата жертва съм на новото КОНПИ, но няма да се предам

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Аз съм първата жертва на новото КОНПИ, но няма да се предам”. Това каза пред журналисти директорът на Агенция “Митници” Петя Банкова след акцията на Държавна агенция “Национална сигурност” и Комисията за противодействие на корупцията.

ДАНС с акция в София и страната, обиски в дома и офиса на шефката на митниците

Тя не уточни дали е задържана и заедно с адвокатката си Аделина Натина си се качиха в автомобил на МВР. В ранния следобед митническата шефка беше отведена на разпит в КПКОПНИ, съобщи БНТ.

Според адвоката й не е извършван арест, а от кабинета ѝ са иззети изготвени от нея документи, в които си е водила бележки относно контрабандни канали, за които тя се е подготвила как да бъдат разбити, както и служебния ѝ компютър. От дома ѝ са иззети лични записки и договора за потребителски кредит на съпруга ѝ.

Адвокат Натина добави, че е претърсен домът и кабинетът на митническата шефка при акция по неотложност. Извършват се претърсвания и изземвания и в кабинета на нейния заместник Людмил Маринов, допълва БТА.

По думите на защитничката на Банкова прокуратурата все още не е уведомена за случващото се.


Снимка: БТА

На излизане от Агенция “Митници” ръководителката на Агенция “Митници” коментира, че не познава сочения за контрабандист Николай Николов – Паскал и че откакто е на поста се бори с контрабандата.

(Паскал – бел.ред.), който аз всячески го разбивам – махнала съм всички служители и това е факт и няма да позволя да върви контрабанда. Ако това е проблемът на държавата – да го заявят. Не познавам Паскал, не знам кой е. Искам да спра контрабандата, която в момента пречи на цялата държава”, категорична бе Петя Банкова.

От думите ѝ стана ясно още, че докато е била на работа в ДАНС, тя е била в лоши отношения с председателя на агенцията за национална сигурност Пламен Тончев и затова е напуснала, допълва БНТ. 

“Преди няколко години Пламен Тончев, по типичния за тях механизъм, реши да че изпрати да работя в Благоевград за добро наказание и добри резултати. Това е основната им схема – когато някой им пречи, те го командироват някъде. В резултат на което казах, че няма да изпълнявам техни поръчки и напуснах ДАНС”, заяви Банкова.

Петя Банкова беше назначена начело на митниците през март от министъра на финансите в оставка Асен Василев. Дали вижда случващото се като политическа история, Банкова коментира така: “Твърде вероятно е, но тук е момента да кажа, че не знам защо нещата опират само до господин Асен Василев. Може би на всички прави впечатление, че дори международната общност се възмущава от случващото се. Както знаете, в момента на Капитан Андреево има служители на САЩ и това е изцяло по моя инициатива и по тяхна партньорска инициатива, защото това е единственият начин”. 

Коя е Петя Банкова? 

Петя Банкова е родена на 23.02.1979 г.

През 1998 г. завършва езикова гимназия с основен език френски, за който получава Акредитирана диплома от Република Франция.

През 2002 г. завършва висше образование в Академията на МВР с образователно-квалификационна степен “бакалавър” по специалността “Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред”.

През 2008 г. придобива образователно-квалификационна степен “магистър” по право в ЮЗУ Благоевград, а през 2009 г. и Свидетелство за юридическа правоспособност.

През 2021 г. придобива научна степен доктор по “Национална сигурност” в УНИБИТ с тема: “Методика за обработка на информация за изучаване на обекти представляващи интерес за националната сигурност”.

Към момента е студент задочно обучение във Военна академия “Г. С. Раковски” гр. София в магистърска специалност с направление “Психология”, като паралелно се обучава и в “Институт по интегративна психотерапия и психосоматика”.

Кариерата си започва през 2002 г., когато е назначена на държавна служба в “Дирекция оперативно – техническа информация” – МВР.

През 2007 г. започва работа в Националната служба “Сигурност” (НСС) – МВР, където остава и след създаването на Държавна агенция “Национална сигурност”. По време на кариерата си преминава през всички нива на служебната йерархия до длъжност началник на отдел в специализирана дирекция, където е отговаряла за изготвяне и предоставяне на стратегически, тактически и тематични анализи с цел подпомагане на ръководни органи при вземане на решения, касаещи националната сигурност. При изпълнение на служебните си задължения активно е участвала при взаимодействието с всички български държавни институции.

Завършила е множество курсове за повишаване на квалификацията у нас, в държави членки на ЕС и в САЩ на теми “Миграционни потоци”, “Планиране на операции с висок риск”, “Идентифициране и разкриване на радикални екстремисти”, “Планиране на операции за борба с тероризма и провеждане на мисии”, “Извличане на разузнаване”, “Насочване, планиране и ръководене на операции за борба с тероризма”, “Интервюиране, дебрифинг и извличане на информация”, “Принципи и методи на разузнаването”, “Глобализация на тероризма”.

Преди да стане директор в агенция “Митници” заема поста заместник изпълнителен директор на ведомството.

 


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар