Пет инцидента в планината само за ден – един човек е загинал, няколко са ранени

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Пет инцидента с туристи са станали само днес в района северно от връх Ботев в Стара планина, има и загинал. По три от сигналите се работи и в момента, съобщиха тази вечер от Планинската спасителна служба в Троян.

Мобилизирани са планински спасители от Ловеч, Троян, Карлово, Калофер, защото условията в планината са много сурови в момента.

Четирима души са тежко пострадали, като единият е с много сериозни травми. Те не бедстват, защото при тях има хора. Един от нуждаещите се от помощ вече е транспортиран в болница. Спасители свалят от планината другите трима.

Има и инцидент с фатален край, загиналият ще бъде транспортиран утре. Засега няма никаква информация за самоличността му.

Всичките произшествия са станали вследствие на подхлъзване и падане.

“Подценена е обстановката в планината. Снегът е малко, но е твърд и изисква специализирана екипировка, с каквато пострадалите не са били, заяви Христо Сливков, завеждащ Планинската спасителна служба в Троян”, предаде БТА.

Двата основни инцидента са станали в Северния Джандем. Едните – от Габрово, са се движели по пътеката, известна като Кабела към връх Ботев, а другите по Саракая, най-западната точка на Млечния чал, съобщи bTV.

Четиримата са пострадали по северния склон на Ботев, а инцидентът със загиналия е станал на запад от Млечния чал.

Кметът на Априлци инж. Тихомир Кукенски разказа пред БНТ: “Аз бях в хижата, това стана пред очите ми – четиримата паднаха в улея, видяхме ги с бинокли и веднага алармирахме спасителната служба”.

Спасителната акция обаче е сложна и макар, че екипите от Ловеч и Троян са успели да открият групите и вече има хора при тях, все още не е организирано транспортирането им, тъй като опасни терени заради заледявания.

“Трима трябва да бъдат свалени с носилки, а за целта спасителите трябва да се сменят често”, добави още Кукенски.

Очаквайте подробности…

Вчера планински спасители спасиха мъж, паднал от 300 м височина в района на хижа “Плевен”. Спасителите станали свидетели на инцидента и пострадалият е откаран в болнично заведение с рана на главата. Имал е и контузни рани.

Преди няколко дни пък чужденец беше спасен в Искърското дефиле. В 14:30 часа екип на отряд “Лакатник” пристигнал в района на инцидента, локализиран по подадени GPS координати. Втори екип бил мобилизиран в готовност за включване в случай на нужда при условията на падаща мъгла и задаващ се дъжд. 

Туристът бил намерен в 15:10 часа в скалист терен в подножието на Триъгълника (100-метров скален отвес) на Гара Бов. Той е италиански гражданин, отскоро живеещ в България. Бил е сам на еднодневна разходка. Намерен е в добро общо състояние с лека дезориентация.

 

 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар