Война

Пет страни искат от МНС да разследва за военни престъпления в палестинските територии

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Пет държави са внесли иск до прокурора на Международния наказателен съд (МНС) Карим Хан да започне разследване за ситуацията в палестинските територии, предаде Ройтерс. Хан днес заяви, че искът е подаден от Република Южна Африка, Бангладеш, Боливия, Коморските острови и Джибути.

МНС вече води разследване за “ситуацията в Държавата Палестина” за предполагаеми военни престъпления, извършени от 13 юни 2014 година насам. Миналия месец Хан каза, че службата му има юрисдикция както върху атаката на “Хамас” срещу Израел от 7 октомври, така и върху всякакви престъпления в рамките на израелския отговор, включително и въздушните удари по ивицата Газа. Тъй като разследването вече е в ход, внесеният днес иск ще има ограничено практическо въздействие.

Прокуратурата на МНС разпространи изявление, в което посочва, че досега “е събрала значително количество информация и доказателства” за престъпления в палестинските територии, както и за противозаконни действия, извършени от палестинци.

Израел не признава юрисдикцията на МНС. При определени обстоятелства обаче съдът може да разследва държави, които не са подписали Римския статут – основополагащия документ за МНС, като това важи и в случаите на предполагаеми престъпления, извършени на територия на страна членка на правосъдния орган, отбелязва Ройтерс. Палестинските територии приеха юрисдикцията на МНС през 2015 г.

Източник: БТА

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran
Коментари

КоментараThere is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар