“Печалбата” на БДЖ се оказа счетоводен трик

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

БДЖ обяви, че за първи път от години холдингът е на печалба. Според финансисти обаче, това е резултат от проточило се с години дело за 21 милиона лева главница плюс лихви срещу ПИБ. Както съобщи и “Банкер”, това означава, че става дума за счетоводни трикове, а не подобряване на икономическото състояние на превозвача.

Освен това за безплатния превоз на украинските бежанци у нас БДЖ получи от бюджета два транша от субсидии от 5 млн. лв. и в началото на юли за още 1 млн. лв. и така се озова с временна печалба.  Без  еднократния “бонус” от ПИБ реалният финансов резултат на БДЖ за първото тримесечие щеше да бъде не печалба от 1.180 млн. лв., а загуба от 10.363 млн. лева, отбелязва “Банкер”.

По инициатива на министъра на транспорта Николай Събев в началото на годината започнаха преговори с Франция за изпращане у нас на експерт на високо равнище, който да консултира реформите в БДЖ. В началото на юли Франция е номинирала експерт с дългогодишен опит във френските железници – едни от най-добрите в Европа.

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар