Печално известни практики от миналото

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Съветът за електронни медии (СЕМ) излезе днес с две отделни позиции в защита на журналисти и от Нова тв, и от бТВ. Едната позиция е по повод посегателството на репортери на бТВ по време на вчерашния протест на партия „Възраждане“, а другото – заради нападките на PR на управляващата „Продължаваме промяната“ към водещи от Нова тв.

„Съветът за електронни медии изразява възмущение от поредния опит за посегателство върху свободата на медиите в изпълнение на обществената им мисия. Само ден след вчерашното недопустимо вербално и физическо посегателство върху репортери, Съветът отново се обръща с призив към политици и общественици да положат всички усилия за спазването на нормите в публичното говорене и поведение спрямо журналистите в национален ефир“, се посочва в позицията на СЕМ, посветена на тазсутрешното участие на парламентарния PR на ПП Александър Бойчев в ефира на Нова тв.

Пиар на „Продължаваме промяната“ вдигна скандал на водещите на сутрешния блок на Нова
Както Клуб Z писа, Бойчев поиска включване по телефона, след като водещите на сутрешния блок на Нова Мирослава Иванова и Виктор Николаев задаваха въпроси около COVID теста на председателя на Народното събрание Никола Минчев – въпроси, повдигнати от представители от ГЕРБ и „Възраждане“. В ефир Бойчев им се накара, че разпространявали фалшиви новини и не проверявали информацията си.

„Използването на назидателен и необосновано остър тон от политически лица и представители на политически формации, както и желанието им да определят вида на въпросите и темите на журналистите са печално известни практики от миналото.

СЕМ заявява, че всеки опит за демонстрация на нетолерантност и възпрепятстване на медиите в търсенето на истината не допринася за очакванията на обществото да се спазват демократичните принципи на свобода на словото“, се посочва още в позицията на СЕМ.

Пиар до пиара, пъдар до пъдаря

В предходна позиция Съветът осъжда и проявена вчера агресия към журналисти от бТВ, отразявали протеста срещу зелените сертификати и ваксинацията изобщо, организиран от „Възраждане“. Телевизията излъчи през миналия уикенд репортаж, от който става ясно, че четирима депутати от партията на Костадин Костадинов са се ваксинирали срещу COVID-19. Иначе участват в протест срещу COVID мерките. И това е предизвикало агресия срещу журналисти на бТВ, като коментарът на Костадинов, гост във вчерашното издание на предаването „Лице в лице“ по телевизията бе – който се е почувствал нападнат, да търси правата си в съда.

Как се оказа, че депутати от „Възраждане“ имат зелени сертификати
„Съветът за електронни медии със загриженост отчита поредното посегателство срещу репортери по време на упражняване на професионалните им задължения.

Проявата на всяка физическа и вербална агресия срещу медиите е равнозначна на погазване на правото на информация на обществото.

СЕМ призовава към зачитане на личната неприкосновеност, свободата на журналистите и тяхното човешко достойнство. Съветът подчертава, че насилието над медиите е атака срещу постиженията на демокрацията“, се посочва в позицията на медийния регулатор по този повод.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар