Пиар експертът Арман Бабикян: Кристалина Георгиева се е самозабравила!

България, Общество, Парламент, Политика
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

P1290023Арман Бабикян е роден през 1967 г, във Варна. Завършил е Националната гимназия за древни езици и култури и политология в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Работил е в БНР и радио “Свободна Европа”. През 2002 г. създава агенция за политически маркетинг и пиар.

Господин Бабикян, как си обяснявате хаоса около евентуалното участие на България в черноморски фронт срещу Русия?

Смятам, че проблемът е по-скоро комуникативен, отколкото по същество. Споразуменията по отношение на общи военни учения са утвърдени отдавна и в случая не става дума за нещо извънредно, което трябва да стряска някого. Интерпретациите по темата вкараха паника в говоренето, а впоследствие и оправдания. Не вярвам в тезата, че министри са работили зад гърба на премиера. Борисов просто обича да се оправдава с други хора. Но басейнът на Черно море при всички положения представлява интерес за много страни. Няма нищо изненадващо, че се търси повече сигурност в този регион. Съмнявам се някой отговорен служител на НАТО да е споменал или да се е подписал под словосъчетанието “флотилия срещу Русия”. Сами разбирате, че това е несериозно. Думите в дипломацията винаги са важни и затова настъпи този селски хаос в България.

Кой трябва да носи отговорност за това, че България бе осъдена да плати над 1 млрд. лв. за спирането на АЕЦ “Белене”?

Логично е отговорност да поемат тези, които са дали начало на този безумен проект. Малцина помнят, че АЕЦ “Белене” се прави от 1981 г., когато все още управляваше Тодор Живков. Проектът бе събуден при правителството на НДСВ. Тогава отново зацикли, поради липса на финансиране. Немският концерн RWE се оттегли, а България продължи да стои безучастно в сделката. Това беше моментът, в който страната ни трябваше да се отдръпне и сега нямаше да има санкция от 1 милиард. Вместо това ние се оказахме поръчител и авансов платец на оборудване. Бяха преведени няколкостотин милиона авансово, при положение, че се знаеше, че “Белене” няма как да се реализира. Нямаше нито една банка, която да застане с авторитета и средствата си зад проекта. Това означава, че сделката е неизгодна. Такива са простите правила на пазара и тук няма място за идеологеми. “Белене” се превърна в гигантски резервоар за крадене на пари. Сега сме напът да платим последната вноска по мероприятието. Не забравяйте, че моделът на реактора, който някои хора искат да вземем днес, е от 1992 г. Ако някой като Георги Първанов, да не дава Господ, се докосне до властта и започне да строи централата, ще са му нужни поне 10 г., за да я завърши и да вкара въпросния реактор в експлоатация. Тоест ние ще правим нова централа с двигател на повече от 30 години. На всичкото отгоре ще го платим суперскъпо и ще останем енергийно зависими от Русия.

Стана ясно, че Турция отказва да изпълнява споразумението си с България за обратно приемане на мигаранти. Очаквате ли нова бежанска вълна?

Спекулациите по този въпрос са много. Не вярвам Турция да отказва връщането на мигранти единствено на България. Ако Анкара е взела решение да не се приемат бежанци, то вероятно се отнася за всички страни от Европейския съюз. Тоест, ако такъв акт съществува, то той ще е проблем и пред Брюксел. Ще се търси общоевропеиско решение, а не българско.

Правилно ли постъпи Бойко Борисов, отказвайки да издига общ кандидат-президент с Радан Кънев, и добър ход ли е обявяването на номинацията чак през септември?

Бойко Борисов вероятно няма да има нищо против кандидатът му за президент да бъде подкрепен от Реформаторския блок. Не е изключено да се обърне с призив към всички десни, въобразявайки си, че той ги представлява. Иначе самостоятелната номинация не е изненада, тъй като ГЕРБ досега винаги са се явявали в този формат на избори. Тези имена, които Цветан Цветанов отхвърли като възможни претенденти за стола на Плевнелиев, има логика да не бъдат издигнати от ГЕРБ. В партията си дават сметка, че Кристалина Георгиева например през последните месеци работи срещу българските интереси. Прави го в своя частна полза, въпреки че Ирина Бокова е номинирана от кабинета на Бойко Борисов (за генерален секретар на ООН – б.р.). Премиерът осъзнава, че еврокомисарката губи морален авторитет пред нацията. Той не обича самозабравилите се хора и решението да не я кандидатира за президент е логично. Но със сигурност тези избори няма да бъдат като предишните, когато всеки, посочен от Борисов, щеше да спечели. Нещата отдавна не стоят по този начин. Позициите на ГЕРБ в обществото не са толкова силни и ще се наложи да извадят сериозна личност в боя, иначе има голяма опасност да загубят президентската институция.

Защо им е толкова трудно на БСП и АБВ да се разберат за изборите?

Това, което разделя много сериозно БСП от АБВ, не са идеологическите противоречия, защото такива почти няма. Истината е, че на “Позитано” вече трудно приемат колегите си от АБВ, защото на местните избори загубиха десетки места, заради партията на Първанов. Това не значи, че АБВ ги е спечелила. Напротив, спечели ги ГЕРБ, но БСП ги загуби заради АБВ. На “Позитано” трудно ще простят това на другарите си. Другият проблем, който остава неизказан и само се говори под сурдинка за него е, че двете партии търсят собствени пътища към евентуална коалиция с ГЕРБ, а не общи такива.

Повечето анализатори прогнозират предсрочни избори. Докога ще издържи коалицията според вас?

По всяка вероятност предсрочните парламентарни избори ще останат за пролетта на 2017 г. Любопитно е какъв ще е изходът от тях, защото много от активно гласуващите нямат представа коя партия биха подкрепили Такава тенденция се забелязва и сред ляво, и сред дясно мислещите хора. Но по-голяма е вдясно. Само вижте последните рейтинги, колкото и да са услужливи. Забележете, че премиерът има същия рейтинг, колкото партия ГЕРБ. Досега винаги Борисов е имал с 15-20 процента повече от партията. Странно как социолозите пропуснаха да анализират този факт. Резултатът на ГЕРБ вероятно се дължи на институционалната стабилност, свързана с властта. Но това, че персоналното харесване на лидера е спаднало, говори достатъчно и показва ясна тенденция. В крайна сметка ГЕРБ е партия, създадена заради един човек.

Споделя те ли мнението на Лютви Местан, че промените в Изборния кодекс са фашистки?

Фашистки чак не са, но наистина гласуваните текстове от Изборния кодекс не са върхът на демокрацията. Изолирането на каквато и да е част от българските граждани на база етническия им произход прилича на жест, базиран върху разделение на нацията. Но Лютви Местан и хората с подобно становище изгубиха доста време в това да лепят етикети, вместо да разяснят на публиката как точно протичат изборите в Турция. Защото една спекулация, че Реджеп Ердоган влияе върху вътрешната ни политика, карайки българските граждани да гласуват по определен начин, намери почва у нас. А до този момент не се появи нито един депутат, който да посочи свои колеги, работещи за Анкара и попаднали в парламента с нейно съдействие. По правилата на досегашния Изборен кодекс в Турция се гласува от години. Вие чували ли сте за документ, в който да се твърди, че националната ни сигурност е пострадала вследствие на това? Но с помощта на 2-3 телевизионни репортажа националистическите сили вмениха на обществото това усещане. В интернет може да на мерите поне 20 – 30 разследвания за порочния начин, по който се гласува в България – за покупки на гласове, за контролиране на гета, миньорски селища… Тези хора също ли са заплаха за националната сигурност? Може би са заплаха, но не виждам как това е отразено в закона. Някой да се бори с тези практики?!

Източник: В. „Галерия“, 22.06.2016 г.

 

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар