Пияният без книжка, предизвикал смъртносно ПТП, е рецидивист с 4 присъди и 19 акта

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Шофьор с над 3 промила алкохол в кръвта и с отнета книжка е причинил катастрофа с един загинал на пътя между Врачеш и Ботевград, съобщи БНТ.

Пияният водач е добре познат с провиненията си зад волана на полицията, прокуратурата и съда. Той има общо четири присъди, като две от тях са за шофиране след употреба на алкохол.

Има съмнения, че по време на катастрофата, станала малко преди 18 часа вчера е бил и под влиянието на наркотици, но дали е така ще кажат кръвните изследвания.

За последните две години той многократно е санкциониран за нарушения на пътя. Има типичен профил на агресивен и опасен за околните шофьор.

Часовете преди последното шофиране вчера е прекарал на чашка със свой приятел, който е загинал на място по време на катастрофата.

42-годишният шофьор и неговият 44-годишен приятел седнали още преди обед в заведение във Врачеш, разказали свидетели. Поръчвали многократно питиета и към 17 часа решили да отидат в механа в Ботевград. Качили се в автомобила на по-младия мъж и тръгнали. След като излязъл от селото, шофьорът започнал да кара много бързо. Той предприел несъобразено изпреварване, колата му се е завъртяла и се е блъснала в дърво, каза Николай Спасов, директор ОДМВР София.

Прибирайки се в своето платно 42-годишният шофьор удря странично в преден ляв калник изпреварвания автомобил, в който се е возило семейство с две деца, твърдят свидетели.

Оказва се, че причинилият катастрофата редовно шофирал рисково. Той е с доста административни актове по закона за движение по пътищата за последните няколко години е залавян повече от три пъти с употреба на алкохол. Оказва се, че е агресивен шофьор, опасен за околните, каза Николай Спасов, директор ОДМВР София.

През последните две години има над 19 акта за нарушения по пътищата. Шофьорската му книжка е отнета. Два пъти е осъждан и за шофиране след употреба на алкохол.

42-годишният мъж ще бъде задържан за 72 часа и прокуратурата ще иска от съда постоянен арест за него.

При стандартно обвинение предвиденото наказание е от 5 до 15 години затвор. Ако се съберат доказателства за повдигане на обвинение в условията на умисъл – тогава наказанието се завишава, като максималното е доживотен затвор.

Заради зачестилите катастрофи след употреба на алкохол и наркотици, главният прокурор предложи завишаване на наказанията и дори конфискуване на автомобилите, които се управляват от шофьори с над 2 промила алкохол в кръвта.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар