Пламна сметище край Благоевград, горят хиляди декари в Хасковско и Варненско

България, Инциденти, Общество
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Пожар 1Голям пожар бушува върху стотици декари край Благоевград. Вертолет и пожарникари от Пазарджик и София се включват в гасенето на огъня в Хасковско. Борисов изпрати главен комисар Николай Николов да следи ситуацията на място.

Ситуацията в Хасковско се усложнява. За щастие към момента няма данни за пострадали и застрашени хора от пожара, възникнал между селата Бориславци и Малки воден.

По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов към мястото пътува директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”. Главен комисар Николай Николов ще следи отблизо ситуацията и ще информира премиера за предприетите действия за овладяването на пожара.

Огънят между селата Бориславци и Малки воден пламна към 11.35 часа. Пламъците обхващат вече площ от около 4000 декара сухи треви, пасища, лесонепригодни площи, стърнища и широколистна гора между селата в община Маджарово.

На терен са 30 пожарникари със седем автомобила и служители от горското. Към мястото пътуват пожарни екипи от Пазарджик и София. В гасителните действия участва хеликоптер Ми-17 от 24-та авиобаза Крумово. Машината е излетяла в 17.10 часа с четири души екипаж.

В Маджарово е въведно извънредно положение. Областният управител на Хасково поиска и включване на военни сформирования. При необходимост ще се създаде допълнителна организация.

За последните три дни това е поредното участие на летателна техника от 24-та авиобаза Крумово в гасенето на пожари. В петък и събота хеликоптери Ми-17 участваха в потушаването на огъня край ардинското село Светулка, където горя голям горски пожар в труднодостъпна и пресечена местност, което затрудняваше изключително много гасенето на огъня. 

Пожар 2Кореспондентът на БГНЕС от Благоевград съобщи за друг голям пожар край града. Пожарът е обхванал предимно сухи треви и храсти, стърнища, но също лозя и пчелини. Огънят е тръгнал около 16:20 часа между селата Бучино и Българчево.

Пламъците са пламнали от сметището, намиращо се между двете села и което според местните често бива запалвано умишлено, тъй като капацитетът му отдавна е изчерпан.

Два екипа огнеборци гасят пламъците над самото сметище, след като минаха през бариерата, където входът е забранен. А един екип се опитва да спре огъня, който върви към село Бучино. Другото огнище прехвърли дерето и пълзи към село Българчево, където има много лозови насаждения.

За съжаление откъм Бучино гаси само един огнеборец с преносима пръскачка, чийто обем за вода е твърде малък и един горски с лопата.

Пожарът продължава да гори, за щастие посевите са ожънати.

Пожар 3Къщите на Бучино са наблизо, а след 2 километра западно минава и транзитният газопровод за Гърция. Мобилизират се горски служители и доброволци за гасене на пожара.

По-рано днес бе съобщено и за друг голям пожар на територията на Варненска област.

Пожарът е възникнал в землището между селата Генерал Катранджово и Рогачево. Пламъците пламнали в лесонепригодни площи и смесена гора. Към 15:00 часа са опожарени около 1500 дка. В гасенето участват осем екипа с противопожарни автомобили от РДПБЗН Добрич и Варна, както и горски служители. Пожарът се развива в пресечена местност, което затруднява гасенето с техника. /БГНЕС

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар