Пластмасови крави шестваха из политическия център на Европа (снимки)

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Млекопроизводители от редица страни в Европейския съюз протестираха в понеделник в Брюксел с искане за по-високи изкупни цени на продукцията им, предаде ДПА, на която се позова БТА. 

Протестът се проведе под мотото “Справедлив доход за фермерите сега” и се проведе на фона на срещата на министрите на земеделието на страните от ЕС.

Недовлни фермери минаха из улиците на белгийската столица и покрай сградите на европейските институции, водейки пластмасови фигури на крави в реален размер, боядисани в националните цветове на страните, от които са участниците в демонстрацията.

Селскостопанските производители разположиха трактори по улиците на белгийската столица, но за разлика от предишни земеделски протести днешният протече мирно, отбелязва ДПА.

През февруари голям фермерски протест срещу селскостопанските правила блокира политическия център на ЕС с колони от трактори.

Протестът е организиран от международната фермерска асоциация Европейски млечен борд (ЕМБ) и в него участват фермери от над 15 страни.

Полицията в Брюксел призова жителите и гостите на града да не се придвижват с автомобили по време на демонстрацията, а да ползват градския транспорт.

ЕС разхлабва правилата за земеделски субсидии: какво е новото по ОСП

Протестиращите през последните месеци в много страни фермери държат ЕС отговорен за, според тях, високите екологични изисквания, които трябваше да изпълнят, за да получат субсидии от ОСП, както и за противоречивия Закон за възстановяване на природата, който има за цел опазване на екосистемите – последният играеше важна роля в Зелената сделка на ЕС.

Протест под носа на европейските министри на земеделието, които заседаваха в Брюксел

Протест под носа на европейските министри на земеделието, които заседаваха в Брюксел

Снимка: AP/БТА

Миналата седмица държавите членки на ЕС одобриха нови правила за Общата селскостопанска политика (ОСП) на Общността: по-малко бюрокрация и по-малко контрол за фермерите, освобождаване от екологични задължения за достъп до фондовете на ЕС и ревизирани процедури за промяна на националните стратегически планове.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар