Плевнелиев: Ако бях на мястото на Борисов, не бих бавил мандата – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Борисов му прилича да е по-смирен и скромен, когато дава оценки. В политиката трябва да важат общочовешките ценности. Да започнем от възпитанието и смирението, отношението на възрастния и болния.

Това заяви в ефира на Нова телевизия и предаването “Пресечна точка” президентът Росен Плевнелиев.

“За мен е интересно утре какво ще се случи в парламента при отсъствието на Борисов. Ще видим утре какво възпитание ще се демонстрира в НС от депутатите и дали ще покажат тези ценности, които искаме да предадем към децата ни”, добави Плевнелиев.

По думите му утре в дебатите може би най-после ще се чуе конкретика, решение за България и да вървим напред.

“Ако бях на мястото на Борисов, не бих бавил мандата. Той няма смисъл да се бави. Сценариите, които той изброи, са безсмислени. Следващата седмица завесата ще падне и всичко ще се реши”, смята той.

“Тогава ще се връчи мандатът на ИТН и ще се види ще правят ли кабинет, какви ще са им политиките, кого ще издигнат за ръководен пост и от кого ще искат подкрепа”, каза още президентът.

“Силната битка днес не е между Бойко Борисов и Слави. Голямата битка е между премиер и президент. Тя ще реши в каква посока ще тръгне България. Ако президентът-популист Радев спечели, ще видим накъде ще тръгнем”, смята Плевнелиев.

“Считам, че антисистемните партии – трите партии на протеста, ще искат избори две в едно на есен, носейки се върху Радев, като ракета носител. Те ще политизират ситуацията колко лоши са ГЕРБ и ще си направят козметични промени на Изборния кодекс, които да ги улеснят при вота”, каза той.

“Слави не е демократ, защото иницира противоконституционен референдум”, каза Плевнелиев.

Президентът остро укори Радев, че няма право да иска оставките на премиера, правителството и главния прокурор. “Аз не съм си позволявал такова нещо, защото когато съм бил в ситуацията, просто съм свалял доверието си от Орешарски например или Местан. Това е политически акт. Не може ей така да се искат оставки”, гневно подчерта Плевнелиев.

По думите му Радев е направил и друга груба грешка. Спрял е да свиква КСНС (Консултативен съвет за национална сигурност). “6 месеца неглижира този Съвет, а веднъж го свика формално. Този орган никога не е бил така изоставен”, каза той.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар