Плевнелиев: Правителството е стабилно, чака ни работа! Радев не е президент

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
“Радев не го играе президент”, оцени предшественикът му Противопоставяне между демократи и популисти – такъв сблъсък ще видим и през 2021 година. На фона на международната нестабилност България стои добре.
Кредитният рейтинг стигна до нива, каквито никога не сме очаквали, има много нови фабрики. Двата нови избора затвърдиха водещата роля на ГЕРБ”.
Това каза президентът (2012 – 2017 г.) Росен Плевнелиев, който бе гост в студиото на “Денят ON AIR”. Според него правителството е стабилно и през 2020 година ни чака много работа по модернизацията на страната.
“Сигурен съм, че Борисов със своя политически хъс да остане в историята, ще направи всичко възможно това правителство да остане докрай. В Народното събрание няма революционни предпоставки”, каза още Росен Плевнелиев. По мнението му стабилността ще ни доведе до регулярни избори през март 2021 година.
 “Радев не го играе президент. Държавният глава не спазва Конституцията, отказва да бъде обединител, институционален балансьор. Държавният глава трябва да е символ на мъдрост, човек, който изгражда мостове. Радев сочи към правителството, към НС – един дребен популист – по начина, по който действа.
Моята прогноза е, че той няма да иска да има втори мандат. Той иска да вземе властта”, заяви бившият държавен глава.
По думите му Радев се заиграва с “Демократична България”.
“Ако държавният глава искаше да направи промяна за избора на главен прокурор, той можеше да действа по съвсем друг начин. Радев игра като част от системата. Има къде да се пипне Конституцията и тя да се подобри.
Подходът трябва да е точно обратният на този, по който действа президентът Радев”, коментира Плевнелиев в ефира на Bulgaria ON AIR. Toй смята, че може да се помисли в 2 направления за промени с Конституцията. “Едното е свързано с функцията на вицепрезидента. Това е една длъжност, която я няма във всяка от другите демократични държави. Важно е да осмислим ролята на държавния глава като обединител”, каза още Росен Плевнелиев.
Той коментира и темата за нуждата от реформи Националната следствена служба.
“Гордея се, че помогнах най-после да облечем всички служби със закони. Ако не работят правилата в НСО, нека се зададат съответните въпроси. Моята съпруга и децата ми не са стъпили в кола на НСО, когато аз бях държавен глава.
Трябва да се види какъв риск има при първата дама днес, за да я пази НСО”, категоричен бе Плевнелиев.
Според него би било голяма грешка, ако се допусне политическите партии да финансират НСО. “Трябва да се преосмисли и ролята на служебното правителство. В момента се получава така, че държавният глава прави едно служебно правителство за 2-3 месеца”, предложи Плевнелиев.
Бившият президент изказа мнение и за годишното слово на Ахмед Доган.
“Мен ме впечатли оценката, че демокрацията у нас е неработеща. Нещо, с което аз не мога да се съглася. Това е може би изграждане на мостове към някаква популистка формация. Поставихме фундаментите на българската демокрация, сега трябва да подобряваме”, обясни Росен Плевнелиев.
Той каза, че не очаква оставка на министър-председателя или парламентарна криза.
“Борисов има политически инстинкт и много бързо разчиства, когато има проблем. Промени със сигурност ще има. Еврозоната е голямата стратегическа цел за България през 2020 г. Влизането ни в Еврозоната е ново ниво в интегрирането ни в ЕС.
Очаквам нови инвестиции и нови фабрики”, прогнозира Плевнелиев.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

2 comments

Вашият коментар