Плевнелиев: Радев е отказал среща с американския министър на отбраната

Плевнелиев ядосал Путин с предложение да разговарят на немски

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Президентът между 2012 и 2017 година Росен Плевнелиев се срещнал спонтанно с руския държавен глава Владимир Путин по време на закриването на Олимпийските игри в Сочи през 2014 г. и успял да го ядоса с предложение двамата да разговарят на немски език. Това разказа Плевнелиев пред bTV на въпрос на водещия на „120 минути“ Светослав Иванов дали се е срещал някога с руския президент. 

„Това не беше среща – тя не беше планирана като двустранна среща. Бях поканен на закриването на Олимпийските игри в Сочи и там се срещнах с него  за по-малко от една минута. Беше много интересно“, сподели Росен Плевнелиев.По думите му Путин знаел кой е и че бил един от най-големите негови критици. 


„Подаде ръка, каза „благодаря ви, че уважихте церемонията по закриването на Олимпийските игри, уважаеми господин президент“. Каза ми го на руски език, имаше преводач. Аз му казах на български език „уважаеми господин президент, поздравявам ви с успешната реализация на тази Олимпиада и с чудесното представяне на руския олимпийски отбор“. Той ме погледна в очите и ми каза „вие сте първият български президент, който не ми говори на руски“, добави бъларският президент.

Плевнелиев обяснил на руския си колега, че говори на официалния език по проток, но ако иска, може да минат на немски език, който и двамата много добре владеят.

„Той много се и ядоса на това изказване и просто се отдръпна и продължи нататък по веригата. Така че моята среща беше за около  минута сутринта“, отбеляза Плевнелиев. 

Той беше категоричен, че България трябва „да се отърве от „Газпром“.

Настоящият служебен кабинет изяви желание да разговаря с „Газпром“, да преговаря с всички. Те казват всички ще преговаряме и с „Газпром“. Още повече се учудвам на тези действия. Също така наблюдавам как министъра на енергетиката, за мен неизвестен, но той се движи изцяло по опорни точки на „Газпром“. Това не е добре. Така, както през 2014 г. с „Южен поток“ се опитаха да го направят и отново казвам моето служебно правителство тогава в първия си дни спря „Южен поток“, каза Плевнелиев.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар