Пловдивска адвокатка от Герб и сътрудникът й “ужилиха” клиенти с 30 бона, обещавали апетитни имоти

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Обяснявали, че това са ипотекирани жилища, продавани от ЧСИ-та, техни приятели Пловдивска адвокатка и съдружникът й се сдобиха с обвинения за измама.

Те са ужилил техни клиенти с 30 бона, като са им предлагали жилища на атрактивни цени, които се продават от банки или частни съдебни изпълнители. Мария Делова и Крум Стоянов се познавали отпреди. Жената работела като адвокат , а Стоянов бил неин сътрудник. През месец септември 2017 г. измислили схема за печалба на допълнителни пари.

Те използвали данни и снимки на недвижими имоти – апартаменти в Пловдив, обявени за продажба от частни съдебни изпълнители или от банки. Двамата пускали жилищата с обяви в интернет, като посочвали за връзка телефона на Делова. На клиенти, които се интересували, обяснявали, че това са ипотекирани апартаменти, продавани от банки, на които били пълномощници, или от частни съдебни изпълнители, техни приятели. Съучастниците убеждавали пострадалите, че могат да гарантират покупката на имота на атрактивна цена.
Изискването им било клиентите да предплатят определена сума пари, която варирала от 1 200 лева до 5 000 лева, нужна за снабдяването им с кадастрални карти, данъчни оценки, извършвани на огледи, нотариални такси и др. В действителност клиентите попълвали документи за правни консултации. Между тях двамата поставяли за подпис и декларация, че внесената сума е върната, като този документ пострадалите несъзнателно подписвали.
В няколко случаи клиенти поискали да им бъдат възстановени парите, но Делова и Стоябов ги мотивирали да почакат, като заблуждавали, че сумите са внесени за различни такси. Така ужилените клиенти завели жалба до прокуратурата.
Общо те са 10 души.
Делова и Стоянов се сдобиха с обвинителен акт за това, че при условията на продължавано престъпление и след предварително сговаряне, с цел да набавят за себе си имотна облага са възбудили и поддържали заблуждение у 10 пострадали лица, като им гарантирали закупуване на апартаменти от банка, за чиито пълномощници се представяли или от частен съдебен изпълнител, като твърдели, че са в близки отношения, и с това им причинили имотна вреда в общ размер на 27 177, 60 лева.
Адвокатката е обвинена и за поправяне на съдържанието на запис на заповед за сумата от 9 000 лева на 90 000 лева, както и за поправка на съдържанието на частен документ – от договор за заем в такъв за покупко-продажба на жилище в Пловдив.
Делова и Стоянов са предадени на съд и за това, че в рамките на три месеца, при условията на продължавано престъпление и в съучастие – за адвокатката като извършител, а за партньора й – като помагач, чрез измама – създавайки невярна представа за съдържанието на документ, който е представян за подпис като втори екземпляр на вече създаден такъв, склонили другиго – пет лица, да подпишат частни документи – декларации със съдържание, което не съответства на волята им.
 Измамниците са с взета от съда мярка за неотклонение „задържане под стража“. Щетите на пострадалите не са възстановени.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар