Пловдивският окръжен съд остави в ареста служителя на ДАНС, взел подкуп от животновъд

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Пловдивският окръжен съд взе най-тежката мярка задържане под стража спрямо служител на Държавна агенция „Национална сигурност“ /ДАНС/, обвинен за взимане на подкуп, съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата.

Задържаха служител на ДАНС с подкуп срещу

Спрямо 49-годишния Борислав Христов е повдигнато обвинение за това, че от септември до ноември 2021 г. на територията на област Пловдив в качеството си на служител на Териториална дирекция на ДАНС – Пловдив, е поискал и получил три пъти парични суми или общо 2250 лева, за да не извърши действия по служба.

Съдът прецени, че от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение, че Б. Х. е автор на престъплението, за което му е повдигнато обвинение. За това престъпление Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода до шест години и глоба в размер до 5000 лева.

Според съда при мярка, различна от задържане под стража, липсва опасност от укриване, но е налице реална опасност да се извърши престъпление. Високата обществена опасност на дееца се извлича от конкретните му действия и проявената упорита престъпна воля при многократното изнудване на пострадалия при искането на подкуп, за да не бъдат сигнализирани компетентните органи за твърдени нарушения. Според съда в случая общественият интерес следва да вземе превес над личния и въпреки влошеното здравословно състояние на обвиняемия и семейната, и трудовата му ангажираност, единствената адекватна мярка е задържане под стража.

Определението може да се обжалва пред Апелативен съд – Пловдив на 18 ноември.

Припомняме, че Христов бе заловен на 11 ноември след взет подкуп в размер на 750 лв. от карловски фермер. Въпросният земеделски производител отглеждал голям брой животни и бил сред проверявани. На този етап няма информация дали животновъдът е имал нарушения. Но Христов успял да го убеди, че има констатирани нарушения и започнал да го изнудва. Агентът казал на изнудвания, че срещу него има подаден сигнал, че неправомерно присвоява отпуснати му от ДФ „Земеделие“ средства. За да не го дава на прокуратурата и да окаже протекция, Христов поискал 1500 лв., които му били дадени. След това пожелал още 1000 лв., но получил 750 лв, които го тикнали прави в ареста. 

 

 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар