Повече от 100 души загинаха при блъсканица в Индия (снимки)

Повече от 100 души загинаха при блъсканица в Индия (снимки)

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Най-малко 116 души, основно жени и деца, загинаха при блъсканица по време на религиозно събитие в Северна Индия, предаде Ройтерс, като се позова на служители на регионалната администрация.

Много хора са били ранени, добавя БТА.

Хиляди хора се били събрали за молебен и проповед, организирани от местен проповедник в шатри край магистрала в щата Утар Прадеш. Заради горещината и високата влажност някои хора се почувствали зле и припаднали по време на проявата, посочва ДПА. В края на проявата освен това се разразила прашна буря и заслепила участниците в мероприятието, допълва Франс прес.


Снимка: AP/БТА

Богомолците се опитали да се разотидат възможно най-бързо от мястото, на което се провеждало събитието, но някои от тях се препънали и паднали на земята. Хората, които били след тях се спънали в падналите на земята богомолци и така се стигнало то блъсканица и тъпканица. Представители на местните власти и на полицията казаха, че много хора са умрели от задушаване и стъпкване.

Ръководителят на правителството на Утар Прадеш създаде комисия, съставена от високопоставени служители на полицията и на администрацията, която да разследва обстоятелствата около случая.


Снимка: AP/БТА

Полицията каза, че е получила сигнал и издирва проповедника Нараян Сакар Хари, известен също като Бхоле Баба. Негов асистент заяви пред телевизия “Индия Тудей”, че за провеждане на проповедта му е имало издадено разрешително, но се появили повече хора от очакваното.

За охраната на събитието са отговаряли само 40 полицаи и не са били взети всички мерки за безопасност, необходими за големи срещи. Не е имало и ясно разграничаване на входа и изхода на шатрите, в които се е провеждала религиозната проява, добави още телевизията.


Снимка: AP/БТА

“Опитвахме се да излезем, след като проповедникът Баба си тръгна, но имаше пълна с кал канавка до нас и някои хора се подхлъзнаха, а другите след тях ги стъпкаха и след това паднаха още хора. Малката дъщеричка на съседката ми почина”, сподели ридаеща жена. Тя каза, че пристигнала за събитието с автобус заедно с група хора от съседен град.

Злополуките на религиозни събития не са рядкост в Индия, тъй като огромни тълпи често се събират на малки пространства или им се налага да преминават по тесни пътеки и мостове, отбелязва ДПА.

Повече от 100 души бяха убити при блъсканица на религиозен фестивал в щата Мадхия Прадеш през 2013 година.

Сред разигралата се днес трагедия премиерът на Индия Нарендра Моди обяви компенсация от 2400 долара за близките на загиналите и по 600 долара за ранените. Той изрази и съболезнования на роднините на жертвите, предаде Франс прес.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар