Погребални зали отказват да приемат ковчега с Навални, Москва забрани шествие с COVID-оправдание

Погребални зали отказват да приемат ковчега с Навални, Москва забрани шествие с COVID-оправдание

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Екипът на руския опозиционер Алексей Навални обяви, че ритуални зали отказват да предоставят място за последно прощаване с опозиционера преди погребението на 1 март. Отказите са под различен предлог.

В същото време московското кметство не даде разрешение на руската опозиция да се проведе насрочената акция в негова памет на другия ден, 2 март, в Москва, със заявката, че в акцията ще участват до 50 000 души, пише опозиционната белоруска медия “Нехта”.

За официалния отказ обяви журналистката Екатерина Дунцова, пише руският опозиционен сайт “Медуза”. За аргумент московските власти използвали разписаните от кмета Собянин противоепидемични мерки за COVID, наложени още през 2020 година, а именно – че не може толкова хора да се съберат на едно място.

Междувременно директорът на антикорупционния фонд на Навални – Иван Жданов, разказа пред “Медуза” как са ги разигравали от ритуалните зали в руската столица. По думите му от екипа на Навални са се свързали с Николо-Архангелския крематориум, където има зала за последно сбогом. Мястото, по думите му, е неудобно и далеч, но от управата им казали, че няма проблем и могат да сключат договор.

“Обадиха ни се от гробището, вече от ГУП “Ритуал”, и казаха: “Знаем, че сте се договорили с Николо – архангелския крематориум. Елате, ще поемем цялата организация”, разказва Жданов. Когато представител на екипа на Навални пристигнал на място, му предложили да отиде на Котляковското гробище, за да сключи договора. “Той пристига там – връчват му бележка за това, че предлагат погребалната зала на северното Хованско гробище. Той отвърнал: “Но аз вече отидох да сключа договора за гробището в Николо-Архангелския крематориум”. Те му казват: “Да, но там вече е заето, там прощаване няма да има”, описва разкарването по гробищните паркове Жданов.

Прессекретарят на Навални Кира Ярмиш пък съобщи вчера, че опелото на Навални ще се състои в църквата “Утоли моята печал” в Москва на 1 март от 14:00 московско време, а погребението след това ще бъде на Борисовското гробище два часа по-късно.

На входа на храма вече има залепено съобщение, че снимането е забранено, а над олтара е монтирана видеокамера, пише още “Медуза”.

Сътрудниците на Навални призоваха московчани да присъстват на погребението на опозиционера, а поддръжниците му в други градове и в чужбина да се съберат в 19:00 вечерта, за да почетат паметта му.

Сътрудниците от екипа на Навални предположиха, че властите са им попречили, за да не съвпадне погребението на Навални с обръщението на Владимир Путин пред руския парламент.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар