Погребват в петък Евгений Бакърджиев

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Опелото на бившия вицепремиер Евгений Бакърджиев ще се състои в петък, 2 юли, от 14 часа в столичния храм “Св. Седмочисленици”, съобщиха от семейството. Бакърджиев почина на 29 юни следобед в ИСУЛ след претърпяна часове по-рано гастроентерологична операция. Преди време прекарал и ковид.


Почина бившият вицепремиер Евгений Бакърджиев

Евгений Бакърджиев е роден на 10 февруари 1955 година в София. Завършил е Висшия институт по архитектура и строителство, специалност “Промишлено и гражданско строителство”, и до 1991 г. е бил проектант в различни предприятия, достигайки до поста началник на Конструктивен отдел в “Технострой – СП2”.

След легализирането на политическата опозиция през 1989 година става член на Български земеделски народен съюз “Никола Петков”, част от коалицията СДС.

От 1991 до 1995 година Бакърджиев бе кметски наместник на район Изгрев към Столична община.

През май 1995 година оглави СДС-София. От есента на същата година стана и председател на Столичния общински съвет.

Бакърджиев ръководеше предизборните кампании на Стефан Софиянски за кмет на София през 1995 година, на Петър Стоянов за президент през 1996 година. Бе и начело на Националния щаб на протестите и Националната стачка на Обединените демократични сили (ОДС) за сваляне правителството на Жан Виденов и БСП от власт. Председател на предизборния щаб на ОДС за парламентарните избори през 1997 година. Избран е за народен представител в 38-о и 39-о Народно събрание.

При съставянето на правителството на Иван Костов, Евгений Бакърджиев стана заместник министър-председател и министър на регионалното развитие и благоустройството. Ръководи преговорите с “Газпром” за доставка и транзит на природен газ, а след завръщането си от Москва на аерогарата в София бе посрещнат с фанфари, което го направи герой на многобройни медийни каламбури в продължение на седмици.

Той обаче остана в историята най-вече като инициатор и ръководител на разрушаването на мавзолея на Георги Димитров в центъра на София.

В края на 1999 г. бе освободен от правителството по предложение на министър-председателя Иван Костов. През ноември 2001, след двете последователни изборни загуби на СДС през същата година, той открито поиска оставките на ръководството на СДС. Скоро след това бе изключен от СДС и основа нова партия – Български демократичен съюз “Радикали”, припомня “24 часа”.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар