Погребението на Елизабет Втора вкарва британската британската икономика в рецесия – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Великобритания може да изпадне официално в рецесия по-рано от предвиденото, тъй като погребението на кралица Елизабет Втора се отразява на икономиката, предупреждават икономисти, цитирани от финансовата агенция Ажефи-Дау Джоунс (Agefi-Dow Jones).

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Обединеното кралство се е свил с 0,1 на сто през второто тримесечие поради допълнителните почивни дни, свързани с платинения юбилей на кралицата. Сега е насрочен нов неработен ден за 19 септември – за погребението на Елизабет II, така че производството през третото тримесечие също може да пострада.Националната статистическа служба (ONS) обяви вчера растеж от 0,2 на сто на БВП през юли след свиване с 0,6 на сто през юни. Растежът през тримесечието до края на юли е нулев, какъвто е вече в продължение на четири месеца, отбелязва Джордж Бъкли, главен икономист за Великобритания в “Номура” (Nomura). Според него един допълнителен неработен ден на 19 септември може да спре растежа още преди очакваната за догодина рецесия.


Потреблението може да намалее

До подобно заключение стига и главният икономист на “Инвестек” (Investec) Филип Шоу. След свиването на БВП с 0,1 на сто през второто тримесечие, нов спад през третото ще доведе британската икономика до официална рецесия, до голяма степен заради допълнителните неработни дни. По думите му, това не е основният сценарий, но такава възможност не е изключена, особено ако мрачното настроение на населението доведе до спад на потребителските разходи през периода на траур.

Във Великобритания вече се наблюдават временни затваряния на магазини и отмяна на спортни прояви, по-специално на футболни мачове.

Инфлацията във Великобритания достигна 10,1 на сто на годишна основа през юли – най-високото равнище от 40 години. Веригата супермаркети “Асда” (Asda) е изчислила, че потребителската способност на всяко домакинство е била орязана средно с 40 британски лири (46 евро) седмично през юли. Министър-председателката Лиз Тръс, оглавила правителството два дни преди кончината на кралицата майка, се ангажира да удържи покачването на сметките за енергия – мярка, която може да струва на държавата над 100 милиарда лири през следващите две години.

Според Филип Шоу мащабите на енергийния пакет би трябвало да позволят да се избегне рецесия в края на тази и началото на следващата година. Но основното безпокойство остава, че бюджетната подкрепа за икономиката изисква занапред по-рестриктивна парична политика, за да се намали инфлационният натиск, предупреждава икономистът.

Британската централна банка вече повиши лихвите си със 175 базови пункта от декември 2021 г. насам и се очаква ново затягане на паричната политика на следващото й заседание. Инвеститорите обаче ще трябва да почакат, за да научат решението, което беше отложено от 15 за 22 септември заради периода на траур в Обединеното кралство.

БТА

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар