Подводници

Подводницата „Белгород“, носител на ядрените торпеда „Посейдон“, вече е на въоръжение в руския флот (Видео)

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Подводницата със специално предназначение “Белгород”, първият носител на торпедата “Посейдон”, беше предадена на Военноморските сили,  съобщи предприятието “Севмаш”, предава  РИА Новости.

Тържествената церемония по подписване на акта за приемане и предаване се състоя в завода в Северодвинск. Там присъстваха ръководството на Министерството на отбраната, Военноморските сили на Русия, администрациите на Архангелска област и Северодвинск, както и представители на корабостроителната индустрия.

Както отбеляза главнокомандващият на Военноморските сили Николай Евменов, при създаването на подводницата са приложени съвременни научни постижения и най-новите строителни технологии с използване на съществуващия технически резерв.

„Подводница „Белгород“ отваря нови възможности за Русия в провеждането на различни изследвания,  позволява провеждането на разнообразни научни експедиции и спасителни операции в най-отдалечените райони на океаните. Това е резултат от самоотвержената работа на корабостроителите на АД” PA ” Севмаш”, инженери и конструктори на АО “Централно конструкторско бюро МТ “Рубин”, специалисти на Военноморския флот, работници на съюзнически предприятия от цяла Русия. Цялостната задача по изграждането на подводницата “Белгород” е изпълнена. Пожелавам на екипажа успешно плаване”, той каза.

Многоцелевата ядрена подводница „Белгород“ принадлежи към проект 949А „Антей“ (подобен на „Курск“), който беше преработен специално за системата „Посейдон“ в проект 09852. Подводницата беше пусната на вода през април 2019 г. Редовният носител на „Посейдоните“ ще бъде атомната подводница „Хабаровск“, но всички характеристики на тази подводница са секретни.

Разработването на „Посейдон“ беше обявено за първи път от президента Владимир Путин в послание до Федералното събрание през 2018 г. Според него подобни дронове могат да бъдат оборудвани както с конвенционални, така и с ядрени оръжия, което ще им позволи да поразяват различни цели, включително авионосни групи, брегови укрепления и инфраструктура.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

КоментараThere is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар