Подизпълнител на НАСА: Изстрелването на Boeing трябва да бъде спряно

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Изпълнител на НАСА настоява космическата агенция да спре предстоящото изстрелване на космическия кораб на Boeing – “Старлайнър”. Причината са сериозни “опасения за безопасността”.

В прессъобщение президентът на ValveTech, изпълнител на НАСА, който доставя на агенцията части, предупреди, че бръмченето, което се чува от кораба на ракетната площадка, може да показва нещо сериозно нередно.

Като ценен партньор на НАСА и като експерти по клапани, ние настоятелно ги призоваваме да не опитват второ изстрелване поради риска от катастрофа на стартовата площадка“, предупреди президентът на ValveTech Ерин Фавил. “Според съобщения в медиите, бръмчащия звук е бил забелязан от някой, минаващ покрай Starliner минути преди изстрелването. Този звук може да означава, че вентилът е преминал жизнения си цикъл.”

След инцидентът повторният опит за изстрелване бе насрочен за 10 май, но по-късно датата за полета на “Старлайнър” се отложи до 17 май. Фавил обаче не е сигурен, че това е достатъчно време.

НАСА трябва да удвои проверките за безопасност и да преразгледа протоколите за сигурност“, каза той, “за да се увери, че “Старлайнър” е безопасен, преди да се случи нещо катастрофално с астронавтите и хората на земята.

Главният изпълнителен директор на United Launch Alliance – компанията, която изстрелва кораба в орбита, разкритикува Ерин Фавил.

Не знам какво да кажа за това“, написа той. “Почти нищо от това не е вярно: Няма спешна ситуация. Няма теч и т.н. Забележително е, че конкретният цитиран човек изглежда не знае как работи този тип клапан.

През 2023 година съдът в САЩ установи, че Boeing е използвал клапан от друга аерокосмическа компания, Aerojet Rocketdyne, който копира неправомерно дизайна на ValveTech. Именно проблем с клапаните отложи пилотирания полет за 2024 година.

 

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар