Подобните на Юпитер планети са “хулиганите” на космическата площадка

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Подобните на Юпитер планети са “хулиганите” на космическата площадка, способни да изтласкат други светове от обитаемата зона на звездите, пише сп. “Астрономикъл джърнъл”, цитирано от БТА.

Вижте най-добрите снимки на Юпитер, правени някога >> >> >>Авторите му от Калифорнийския университет – Ривърсайд са установили, че газовите гиганти от типа на Юпитер могат да възпрепятстват появата на живот на други планети, изтласквайки скалисти светове с размерите на Земята от първоначалните им орбити.


Компютърни симулации показват, че ако в близост до Земята имаше много големи планети, тя трудно щеше да остане обитаема.

Слънчевата система остава щастливо изключение от правилото, тъй като в нея Юпитер действа по-скоро като защитник, отколкото като космически “хулиган”. Учените обясняват, че мощната му гравитация отклонява астероиди и комети, които иначе биха представлявали опасност за нашата планета.

Въпреки това, ако газовите гиганти се намираха по-близо до Земята или бяха повече, подобно въздействие може да изхвърли нашия свят извън обитаемата зона, в която условията позволяват съществуването на вода в течно състояние и в резултат на това живот на повърхността на планетата.

“Има само няколко избрани области, в които гравитационното привличане на гигантите не би могло да изхвърли скалиста планета от орбитата й и да я изпрати директно отвъд пределите на обитаемата зона”, казва астрофизикът и авторът на изследването Стивън Кейн.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар