Подписахме с Европейската банка за развитие, ще помага за реформите в ключови сектори

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев и президентът на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Одил Рено-Басо, която е на посещение у нас, подписаха Меморандум за разбирателство.

С него международната финансова институция ще подпомогне българското правителство в провеждането на структурни реформи и в реализацията на проекти, финансирани от фондове на Европейския съюз през програмния период 2021-2027 г., уточняват от Министерския съвет. ЕБВР ще окаже подкрепа и за проекти в енергийния сектор, включени в българския План за възстановяване и устойчивост. Той включва 6,3 млрд. евро под формата на безвъзмездни средства от ЕС. В него са заложени проекти и реформи в области като здравеопазване, образование, транспортна свързаност, енергетика, дигитализация и бизнес среда.


На подписването присъства и министър-председателят Кирил Петков. „България има много добър работещ План за възстановяване и устойчивост, чрез който ще бъде подпомогнато провеждането на редица реформи в страната ни“, коментира той. Според премиера „експертизата и опитът на специалистите от Европейската банка за възстановяване и развитие ще бъдат от изключителна полза на българското правителство за подобряване на качеството на проектите“.

Визитата на президента на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Одил Рено-Басо в България е първата в страната ни, откакто пое поста в края на 2020 година. Тя ще посети и Летище „София“, което е сред ключовите инфраструктурни инвестиции на ЕБВР в България. Досега ЕБВР е насочила над 4,3 млрд. евро към 277 проекта в България. През 2021 г. инвестициите на ЕБВР в страната ни са достигнали над 245 млн. евро.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар