Подписват първите договори за компенсиране на бизнеса заради скъпата енергия

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

От вторник, 9 ноември, министърът на енергетиката Андрей Живков започва подписването на типови договори във връзка с изпълнението на програмата за компенсиране на бизнеса заради растящите цени на електроенергията, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Кабинетът ще помогне на 630 000 фирми с 450 млн. лева от дивидента на АЕЦ

Такива договори, с които стартира практическото изпълнение на програмата, ще бъдат сключени с търговците на електрическа енергия, доставчиците от последна инстанция, производителите, които продават директно на крайни небитови клиенти и оператора на организирания борсов пазар на електроенергия.

Първи сред тях, в рамките на първия ден от процедурата, са поканени ТЕЦ „Марица Изток 2“, ЕСО, АЕЦ „Козлодуй“, Енерго Про, ЧЕЗ и ЕВН.

Сключването на договорите е необходим етап от реализацията на програмата за компенсиране на бизнеса, която предвижда всички небитови крайни клиенти да бъдат подпомогнати с по 110 лв. за всеки мегаватчас използвана електроенергия.

Програмата действа в период от два месеца – октомври и ноември, като плащанията по договорите ще се извършват след получаване на положително становище от Европейската комисия.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар