Под полицейски конвой: Бюлетините тръгнаха към избирателните райони

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Бюлетините за парламентарния вот на 4 април тръгнаха към избирателните райони и мече са доставени в по-голямата част от тях. Те ще се съхраняват от областните администрации по места до раздаването им на общините, уточни Нова телевизия.

Под полицейски конвой 235 000 бюлетини за вота на 4 април пристигнаха по обяд в Хасково. След разпечатването им те бяха проверени и прибрани за съхранение.

Бюлетините ще бъдат съхранявани в сградата на Областната администрация в Хасково до тяхното получаване от общините. От институцията твърдят, че са взети всички необходими мерки. “След като приключим с разтоварването, залата ще бъде заключена. Тя ще бъде със СОТ и полицията ще поеме живата 24-часова охрана на помещението. Никой няма да има вариант да се докосне до тях”, заяви Митко Петров – зам.-областен управител на Хасково.

Предстои в началото на следващата седмица оттам бюлетините да потеглят към всяка община в региона. “Общините от своя страна ги разпределят за всяка СИК и на 3-ти, когато се връчват изборните материали, ще бъдат раздадени на секционните избирателни комисии”, каза Веселина Тенчева – председател на РИК – Хасково.

За да се избегне струпване, ще бъде направен график, по който всека секционна комисия да получи бюлетините. “Неминуемо някъде ще бъдат допуснати грешки, защото цялата тази изборна администрация, която се занимава с провеждането на изборите, възлиза на хиляди души. Колкото и перфектна организация по часове и секунди да бъде създадена, неминуемо това ще доведе до струпване на хора”, допълни Веселина Тенчева.

Ден преди вота ще пристигнат и машините за гласуването.

Общо 415 000 бюлетини за изборите на 4 април пристигнаха на територията на областта, съобщи днес областният управител Стоян Пасев. От тях 300 000 са за община Варна, а другите за останалите 11 общини. В общия брой на бюлетините за вота са включени и резервните. Община Варна е прибрала нейните бюлетини, а след това ще ги разпредели по петте районни кметства. Останалите изборни книжа ще се сортират на 31 март и ще бъдат транспортирани до останалите общини. Охраната на бюлетините е денонощна, каза той.

Все още не са пристигнали всички машини за гласуване, съобщи още Пасев и уточни, че областните управители почти нямат ангажимент с тях, тъй като договорът е между фирмата и областните дирекции на МВР. По думите му по всяка вероятност машините ще пристигнат във Варна на 1 април. Заедно с тях ще пристигнат и консумативите. Машините са общо 528, осигурено е и транспортирането им до секционните комисии с охрана от полицията. В областния център машините за гласуване са 470.

Осигурени са техническите лица, които трябва да обслужват машините евентуална повреда по време на изборния ден, обобщи Пасев.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар