Под 1% от машинните секции са преминали на хартия

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Само 52 секции в страната са преминали от машинно гласуване към хартиени бюлетини заради технически проблеми към 16 часа, съобщи говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева, цитирана от БНР. Най-честите дефекти са, че устройствата не отпечатват разписките или смарт картите не работят, сподели Матева по-рано.

Дори и сега числото на дефектиралите устройства остава пренебрежимо малко в сравнение с общия брой устройства – 10 516 в 9401 секции, в които се гласува машинно в страната. Това е по-малко от 1 процент.

Протокол до протокола

Смяната на машините с хартия обаче поражда други проблеми. В края на изборния ден секционните комисии с повредени машини ще трябва да попълват не само протокол за машинното гласуване, но и такъв за хартиеното гласуване, с което са довършили изборите. А на част от тях може да им се наложи да попълват и трети протокол – за контролните разписки от машините.

В деня за размисъл ЦИК реши, че ще се проведе броене на хартиените бележки, които отпечатват устройствата, в 14 процента от секциите в страната и в чужбина. Това се прави, за да се демонстрира на избирателите, че машините не манипулират вота им. Резултатите от броенете обаче трябва да се отбележат в отделен протокол. Така за някои протоколите с резултати могат да станат цели три броя. Загриженост, че това може да се превърне в проблем за секционните комисии изрази говорителят на районната избирателна комисия (РИК) в Ямбол Марияна Гърдева.

Следобеда ЦИК определи 1343 секции в страната (списъкът – тук) и 39 в чужбина (списъкът – тук), в които ще се проведе такова броене.

Прехвърляне на отговорности

На брифинга говорителят на ЦИК съобщи и нещо много съществено. Преди обяд комисарите са взели решение да оправомощят районните комисии да разрешават преминаване от машини към хартиени бюлетини в секции с технически проблеми. Това влиза в разрез с решимостта на ЦИК от предните няколко дни, че няма да позволи никъде машинното гласуване да бъде спирано без нейното изрично разрешение. Сега изглежда комисарите са се почувствали претоварени и са решили да прехвърлят на подчинените си РИК-ове тази отговорност.

Преживелици

Рано сутринта Димитър Димитров – шефът на РИК-София област, разказа пред БНР: “Имахме страхотен проблем със “Сиела Норма” (фирмата, която трябва да осигури логистиката и техническата поддръжка – бел.ред.). Правят някакъв график, не го спазват. Снощи в 11.30 часа са дошли машините в Драгоман и Сливница. В Душанци машината показа друга дата и час. Чакаме техника да дойде, не е спряна. Чакаме да видим решението на казуса. Още една в Костинброд, шеста секция, изкарва ценова разписка, чака се техник. Това са ни проблемите, общо-взето, с машините, другите работят навсякъде. Трябва да ви кажа, че кол центърът на “Сиела Норма” отказваше да вдигне телефона, обаче сега го вдигат.”

Преди изборите и след това

Още в деня за размисъл комисията позволи на 5 секции – в Добрич, Карнобат, Брусарци, Полски Тръмбеш и село Янково, да изоставят машините, тъй като не работят. В Янково например системният кеш на устройството не е съвпаднал с получения код, а и самата машина не е заработила изобщо, разказват от Института за социална интеграция, който проследява вота.

На сутринта на изборния ден пък беше свикано спешно заседание на ЦИК заради пристигащите от различни изборни райони сигнали за проблеми с машинния вот. Тогава комисарите разрешиха на още поне 7 секции в Благоевград, Бургас, Силистра и 23-и столичен район да прекратят употребата на устройствата, след като местните изборни чиновници им докладваха за непреодолими затруднения.

Сигнали и нередности

През деня постъпваха различни сигнали за проблеми и нередности с машините. Три са варненските избирателни секции, където са преминали към хартиено гласуване, след като устройствата им не са проработили, съобщиха от местната РИК пред БНР. В други 3 секции е имало проблеми с картите за гласуване, както и с отпечатването на разписките от вота, но те са били отстранени от техниците.

Над 20 са сигналите за проблеми с машините в секциите в Стара Загора в началото на изборния ден, обяви председателят на РИК-Стара Загора Теодора Крумова пред Радио Стара Загора. Техниците, определени от фирмата “Сиела Норма”, вече са уведомени и работят по отстраняване на проблемите, допълни тя. Най-сериозна е ситуацията в секция 114 в 13-то ОУ „Паисий Хилендарски“, където изборният ден изобщо не стартира заради проблеми със софтуера на машината, обясни Крумова.

В Хасково устройствата в две секции са били програмирани да стартират в 8 часа сутринта, а не в 7 часа, както трябва, което е забавило откриването на изборния ден, твърди сайтът Haskovo.info, позовавайки се на местната РИК. В Димитровград машината в една секция въобще не е заработила.

Заради софтуерни проблеми се забави началото на изборния ден в три от секциите в Пловдив, съобщи председателят на местната РИК Спас Шуманов пред радио “Фокус” – Пловдив.

В четири секции в бургаските квартали “Победа”, “Лозово”, Химическия техникум в Бургас и една в Карнобат следобед бе спряно машинното гласуване, поради технически проблеми. На тези места е преминато към гласуване с хартиени бюлетини, съобщиха от местната РИК.

Заблуди

Сутринта се появиха съобщения, че в цялата област Сливен машинното гласуване е било преустановено заради объркани преференции. Впоследствие говорителят на местната РИК Стелли Стефанова обаче опроверга информацията. „В началото на изборния ден се установи несъответствие за една партия между кандидатската листа в машината и хартиеното табло, което се поставя пред избирателната секция. На места гласуването е преустановено за 30-40 минути, но сега изборният процес тече нормално”, обясни Стефанова пред Нова ТВ. И уточни, че проблемът е бил в таблото, не в програмираните в машината имена.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар