Пожарът в Царските конюшни е умишлен. Знакови обекти са жертва на бездействие и инвестиционни намерения

Без категория
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Вероятно умишлен акт на посегателство“ нарича пожара в бившите царски конюшни зам.-кметът по култура на София Тодор Чобанов.

Огън обхвана комплекса около 3,30 ч.

Тази сутрин.

След сигнал до 112 пожарникари изгасиха пламъците.

В остро изявление във „Фейсбук“ Чобанов осъжда посегателството на „един от най-важните обекти в историческия център, единствен по рода си в България, за който успяхме да се преборим през 2015-а да има подробен устройствен план (ПУП), чрез който да запази оригиналния си облик и даже да бъдат възстановени изчезнали негови черти и особености“.

Ето какво написа още Тодор Чобанов:

Ще спасим ли каквото остава за спасяване от Царските конюшни?

За пореден път сме свидетели на разрушителен и вероятно умишлен акт на посегателство срещу културното наследство на нашия град.
След вандалското разрушаване на “Двойната къща” в нарушение на всички закони и норми, за което и до днес нямаме информация да е понесена съдебна или административна отговорност от виновните лица.
Този път се посяга се на един от най-важните обекти в историческия център, единствен по рода си в България, за който успяхме да се преборим през 2015 да има подробен устройствен план (ПУП), чрез който да запази оригиналния си облик и даже да бъдат възстановени изчезнали негови черти и особености.
Уважаеми г-н Министър на културата, ще “доживеят” ли знакови обекти в риск подчинените на министерството структури и експерти да си свършат работата?

Или ще наблюдаваме как един по един стават жертва на бездействието и странни инвестиционни намерения?
Още миналата зима Столична община изпрати до Вас подробно мотивирано предложение за обявяване на комплекса “Царските конюшни” за културна ценност от национално значение. Днес не задаваме въпроса защо този и други знакови обекти от първата половина на ХХ век нямат статут.

Днес трябва да попитаме защо по това и по останалите предложения на Столична община няма резултат?
Защо не се връщат отнетите при съмнителни обстоятелства статути и не се дават статути на тези обекти, които са в рискова ситуация?
Защо, въпреки изминалите вече две години, не е осигурен за общините достъп до архива на НИНКН, както изисква закона за културното наследство?

Длъжни сме да уверим обществеността, че Столична община при никакви обстоятелства няма да допусне зловредни намеси в обекта “Царските конюшни”, който е изцяло защитен от действащия ПУП и произтичащите от него регулации.

Искрено се надяваме, че този пореден призив няма да остане без последствия и ще видим реални действия, доказващи също така, че от съществуването на специализирана администрация за опазване на културното наследство все още има смисъл.

Източник: Епицентър

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар